1 juli 2016

Om Olivia de Havilland, en födelsedag och en odödlig film!

I dag fick jag klart för mig vilken film det ska bli om semestern bjuder på en riktigt regnig och trist dag: ”Borta med vinden”, från 1939, så klart!

Olivia de Havilland, som var nominerad till en Oscar för bästa kvinnliga biroll, fyller i dag aktningsvärda 100 år! Det är bara att lyfta på hatten för en av filmens guldålders största aktriser! På den manliga sidan har vi fortsatt Kirk Douglas i livet men han är ju mycket yngre än Olivia, närmare bestämt fem månader yngre! Han fyller 100 i december!

Olivia de Havilland fick två statyetter trots ”missen” för ”Borta med vinden.”

I filmen spelar hon Melanie som är förlovad med sin kusin Ashley (Leslie Howard), som Scarlett
O´Hara (Vivien Leigh) vill lägga vantarna på.

Filmen, nästan fyra timmar lång, är ett mästerverk inte bara när det kommer till skådespeleri, kostymer och miljö utan också när det handlar om musiken, komponerad av Max Steiner. Ledmotivet torde vara ett av världens mest välkända och det ger än i dag denne bloggare ”ståpäls.”

Läser i den engelska tidningen The Telegraph om syskonfejden mellan Olivia och hennes lika mycket skådespelande syster Joan Fontaine. I en intervju från 1978 säger Joan: ”Olivia har alltid sagt att jag alltid skulle ha allting först. Jag gifte mig först, fick en Oscar först, fick ett barn först. Om jag dör först kommer hon att bli rasande eftersom jag gjorde det först!”
Joan dog för tre år sedan men Olivia sörjde offentligt som förväntat även om hon nu kanske innerst inne småler över det faktum att hon blivit 100 år, något systern inte uppnådde då Joan gick bort vid ynkliga 96 års ålder.

Sommarregnet må komma, om än inte alla semesterdagar, för jag ska njuta av filmernas film.

I dag höjer jag ett glas för dagens 100-åring! Congratulations Olivia! Well done!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar