25 juli 2016

Regnbågens folk finns överallt!

Stockholm Pride är här igen och regnbågsflaggorna kommer att dominera stadsbilden under veckan.

Lite för mycket av allt och en ledning som exkluderar i stället för att inkludera gör att jag även detta år troligen kommer att avstå det mesta som erbjuds besökarna. Därmed inte sagt att jag på något sätt tar avstånd från grundfrågan; HBTQ-personers rättigheter (och skyldigheter!) och att vi som tillhör regnbågsfamiljen rättvist och jämställt ska tillåtas ta del av allt det som heterovärlden stundtals tycks anse bara tillhör dem.

Det är inte ofta något som Aftonbladet publicerar faller denne bloggare på läppen men nu har det hänt!

I en ledarkrönika skriver Somar Al Naher: ”Att vara gay är inte västerländskt – hur gärna högerextrema och radikala islamister vill få det till.”

Somar sätter nageln i ögat på alla, förvirrade, människor som tror att det är ett eget livsval som en homosexuell gör när det i själva verket handlar om världsomspännande och okända orsaker som gör att vi blir förälskade. Ibland i en person av samma kön som vi själva!
Somar citerar Abdellah Taia, författare, muslim, homo som efter dådet i Orlando konstaterade sig vara ”livrädd och ensam.”

Många är länderna på vår jord där en homosexuell riskerar dödsstraff för att han/hon hyser känslor för personer av samma kön.

Många är de religiösa övertygelserna om att homosexualitet är av ondo och det är viktigt att komma ihåg mer västerländska samfund som Mormonerna, Jehovas Vittnen, Maranata och Scientologerna i detta sammanhang och inte bara fastna i någon slags islamofobi. Abdella Taia är absolut inte ensam men jag har full förståelse för den rädsla han känner.

Det brukar sägas att kampen för likaberättigande startades i och med Stonewallupproret i New York 1969. Ibland känns det som om tiden har stått still sedan dess fastän så inte alls är fallet!

Det är dock dags för HBTQ-världen att ännu tydligare markera mot länder, religiösa samfund och högerextremister att kärleken är blind samtidigt som den är alldeles underbar

Även för de som inte delar de inskränkta åsiktsfascister som fortsatt tror sig sitta på sanningen!

Det duger inte att som Stockholm Prides ledning t ex exkludera SD från Pride. Jag är övertygad om att riksdagspartiet har många sympatisörer även inom regnbågskollektivet. 

Jag själv tillhör inte dessa sympatisörer men hyser något slags rättspatos om att den som vill bli inkluderad på andra sätt inte själv kan exkludera enbart baserat på politisk tillhörighet. 

Att SD inte är ett parti som står på regnbågsfamiljernas sida är något de borde tillåtas få visa upp, ställas till svars för, under veckan då kärleken är tänkt att segra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar