23 juli 2016

Gambia rensas inför presidentval!

Enligt den gambiska författningen ska det hållas presidentval vart femte år, något som betyder att det är dags igen i november månad i år.

TT berättar nu att diktatorn Yahya Jammeh påbörjat utrensningar i form av ett angiverisystem som får oppositionella att ”försvinna.”

Jammeh är mannen som i december 2015 utropade sitt land till ”islamisk republik”, som säger sig vilja skära halsarna av alla homosexuella och som redan 2007 påstod sig ha funnit botemedlet, några höglästa suror och ett radband spelar stor roll, mot AIDS.

TT intervjuar Benny Ek-Williamsson som vuxit upp i Gambia men som nu, efter att han börjat berätta, inte kan återvända till landet som torde vara ”hemma” för honom.

Jag läser på Gambiagruppernas hemsida att ett val i Gambia går till så att den röstande lägger en kula i en trumma märkt med partiets/kandidatens namn som den röstande vill se som segrare. Trummorna har olika toner och så var det med den anonymiteten. Många lär nog avstå att rösta i presidentvalet då de nog inte vill ”försvinna.”

Gambier bosatta i utlandet äger inte rätt att rösta.

Jammeh lär troligen sitta kvar vid makten. Allt medan resekoncernen Thomas Cook, där svenska Ving ingår, fortsätter att frakta sol- och semestersugna nordbor till diktaturen. Kanske kan de erbjuda en utflykt på valdagen så att besökarna får tillfälle att ta del av ett ”annorlunda”, ”spännande” och ”härligt kulturellt” presidentval?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar