14 juli 2016

Polis är inget yrke för korkskallar!

För en tid sedan ondgjorde jag mig över den flod av olika slags tester som numera möter en arbetssökande – långt innan det ens skulle finnas på kartan med en kallelse till intervju.

Många är företagen som är ute efter en begåvning bortom normalläget trots att tjänsten de söker personal till inte kan betecknas vara extremt begåvningskrävande.

Sedan finns det jobb som kräver sin man/kvinna och där det förväntas att det logiska tänkandet ska kunna krävas befinna sig på en hyfsat hög nivå. Polis är ett sådant yrke!

I takt med att alltfler, särskilt yngre, poliser väljer att lämna yrket så blir kraven på de som ska erbjudas plats på polisutbildningen allt lägre. Polismyndigheten väljer nu att, i stället för att erbjuda löner som skulle få sökande att flockas till utbildningarna, att sänka kraven på de som tänker sig polisyrket. På en niogradig skala över intelligens har det hittills krävts en fyra för att passera nålsögat. Nu sänks nivån till tre vilket innebär att 2 av 3 blivande poliser troligen kommer att sakna förmåga att tänka, och uppträda, smart!

En skrämmande utveckling och jag tror att Polismyndigheten kommer att få tänka om i takt med att konstaplar i högre omfattning kommer att banka med batonger utan att ha tänkt klart, eftersom den förmågan saknas.

Jag håller med Roger Haddad (L) som i dag till SR Ekot säger: ”Det ska vara svårt att bli polis i Sverige.”

I kampen mot de allt listigare kriminella är det inte fler mindre begåvade som behövs i poliskåren. Tvärtom!

Då det dessutom är så att snittåldern inom polisen pekar på stora pensionsavgångar även under de kommande åren så är utvecklingen minst sagt oroande. Alternativen som lär stå till buds, färre poliser ute bland allmänheten eller blåsta sådana är inte tillfredsställande något av dem.

Det är hög tid att höja ingångslönerna för nya polisaspiranter och samtidigt ställa minst lika stora krav som tidigare på det som finns bakom pannbenet på aspiranterna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar