2 juli 2016

"Matrigma" och "Mint" rent hokus-pokus när du söker jobb!

Under de många år jag varit anställd hos min nuvarande arbetsgivare så har det hänt, vid några tillfällen, att jag sökt en tjänst hos något annat företag. Inte för att jag söker mig bort från något utan för att jag tänker att livet är för kort för att inte pröva vingarna med nya utmaningar någon gång emellanåt.

Allt oftare möts en, för företagen intressant, arbetssökande av allehanda webbaserade tester och detta innan någon som helst mänsklig kontakt har upprättats mellan den arbetssökande och den potentiellt nya arbetsgivaren. Senast det begav sig hade jag ingen som helst mänsklig kontakt förrän jag satt vid ett konferensbord med ett antal människor mitt emot mig stirrandes och laddade med både oskyldiga och mer intrikata frågeställningar. Jag blev kallad till dem via ett mejl som inte gick att besvara!

Bland de största på marknaden när det gäller urvalstester är företaget Assessio vars tester ”Matrigma” och ”Mint” är flitigt använda av många företags HR-avdelningar.

”Matrigma” är ett slags IQ-test där vi ställs inför geometriska figurer. Vi får oss till livs åtta sådana och ska sedan avgöra hur den nionde ser ut. Frågorna är många och allt sker på tid som redovisas med illröda siffror som alltför fort tickar ned på bildskärmen.

”Mint” är ett slags personlighetstest där du bland ett antal påståenden ska välja det du anser passa bäst in på dig. Lätt överdrivet men alls inte långt ifrån sanningen kan det handla om påståenden som:

1. Jag slutför alltid det jag åtagit mig.
2. Jag har svårt att välja vad jag ska slutföra.
3. Jag vill att någon talar om för mig vad jag ska göra.
4. Jag skiter i allt!

eller

1. Jag är ofta sjuk
2. Jag går till jobbet även om jag är sjuk
3. Jag stannar hemma om jag är snorig.
4. Jag är sällan sjukskriven.

Vi uppmanas välja det vi anser passa in på oss själva. Frågan är om någon alls gör som instruerat? I ”Mint”-testet är det mer än uppenbart vad det ”rätta” svaret anses vara även om Assessio i instruktionerna skriver att inga svar är rätt eller fel.

En person i min bekantskapskrets som sysslar med HR-frågor inom en stor koncern berättar för mig att kostnaderna för företagen som använder sig av dessa tester är avsevärda. Det handlar ofta om flera tusenlappar per genomfört test.

Senast jag sökte nytt jobb föll jag på målsnöret mot en internsökande hos min tänkte nye arbetsgivare. Varför de bemödade sig att mejlledes kalla till intervju är ytterst oklart eftersom det kändes som om hela processen redan var avgjord på förhand. Nej, jag är inte alls bitter. Snarare uppgiven!

En inte alls oviktig detalj med Assessios tester är att du som utsätts för testerna inte per automatik någonsin får feedback på de genomförda testerna. Möjligtvis efter att du efterfrågar desamma kan det hända, men inte alls alltid, att du får ta del av resultaten.

När det gäller ”Matrigma” hamnar hela 68 % av de sökande i samma kategori, normal, medan vardera 16 % presterar antingen över eller under det som påstås vara normalt. Att någon arbetsgivare skulle bli så mycket klokare av att få veta detta känns som hokus-pokus. 

Möjligtvis kan rena psykopater sorteras bort ur rekryteringsförfarandet (fast ofta är väl psykopater högpresterande när det kommer till IQ..) men i övrigt?

Jag sätter allt högre värde på min nuvarande arbetsgivare som valt att inte använda sig av tester som de ovan nämnda utan fokuserar på intervjuer och referenstagningar i kombination med provanställningar.

Om jag någon gång åter söker nytt jobb och arbetsgivaren uppmanar mig att göra ett ”Matrigma”-test ska jag hänvisa till Assessio som nu lär ha ett antal av mina tester lagrade. Inte för att jag kommer att få något nytt jobb med den hållningen utan helt enkelt för att jag varken tror på metoden eller seriositeten hos arbetsgivare som inte anser sig själva vara begåvade nog att själva avgöra vem som är den mest lämpliga kandidaten.

15 kommentarer:

 1. Hållet klart med!

  SvaraRadera
 2. Håller inte med alls.

  Vi använder testet som ett första urval. Testresultaten visar vilka vi ska kalla på intervju. Det gör att personer som vi kanske hade sållat bort pga våra fördomar nu har större chans. Därefter börjar naturligtvis en gedigen intervjuprocess med strukturerade frågor, caselösningar och flera olika personer bedömningar. Då spelar testresultatet mindre roll utan mer hur väl personen passar hos oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Erik! Som jag naturligtvis inte delar åsikt med! Assessio erkänner själva att 68 % av de testade hamnar i kategorin "normal." Jag har svårt att se att just ditt företag kallar 68 % av de sökande till intervju! Alltså är testerna bara ett onödigt spel för gallerierna och en oerhörd kostnad för företaget som använder sig av dessa. Kostnader som företaget i förlängningen inte kan göra annat av än att ta ut dem från sina kunder. Hopplöst onödiga tester som fördyrar vardagen för företag och deras kunder. Är just du en HR-människa som förlitar sig på tester innan du ens tittar på en ansökning så är både du och ditt företag bara att beklaga!

   Radera
  2. Med andra ord, Erik. För att inte sålla bort folk pga egna fördomar (det har vi med alla, fast rekruterare anses ha en utblidning som gör dem lite mera okänsliga mot fördomar) så väljer man i stället solla bort folk först på ett automatiserad sätt där flum spelar sitt roll. Man kan då i efterhand påstå att det är flummen som har filtrerat bort dig, inte vi.

   Radera
 3. Håller helt med, Jag är yrkesförare ( lastbil ) söker jobb just nu, var in på Adecco för det fans ett jobb för mig och så måste man göra något J***A IQ test ( jag är svensk och DETTA HAR INGET MED JOBBET OCH GÖRA ! ).
  Jag söker ett chaufförs jobb ( INTE BLI Albert Einstein ), jag har allt man behöver för att köra lastbil = YKB, CE, arbete på väg,
  hjullastare, truck (Erfarenhet 2 år). Snälla någon säg åt mig vad har detta med mitt ''framtidsjobb'' att göra???

  SvaraRadera
 4. I rekrutteringsprosesser så er det rekrutterne som gjør mest feil. Derfor brukes verktøy. Assessio sine tester er ikke spesielle. De fleste tester er like og måler stort det samme. Evnetester (Matrigma) gir indikasjon på fremtidig arbeidsprestasjon, uavhengig av stilling. Personlighetstester forteller hva man kan forvente mye av over tid hos en person. Det er ikke Assessio som sier dette, men 100 års forskning.

  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå skriver Assessio på sin egen hemsida att 68 % av alla testade anses få ett "normalt" resultat. Således skulle 68 % av alla testade kallas till intervju och ha samma chans till ett nytt arbete som alla sina konkurrenter? Min arbetsprestation, även en framtida sådan, har inte ett dugg med ett testresultat att göra. Jag vidhåller min åsikt; Testerna är ett oerhört kostsamt sätt att få fram ingenting!

   Radera
  2. All forskning sier noe annet.
   Du skal være glad piloter blir silet gjennom masse tester. Vi vet ganske mye om hva vi kan forvente av en pilot under press.

   Radera
 5. Gjorde precis två aådana här tester, i rad och de var i stort sett likadana förutom ett var på 40min, andra hade 1min på varje fråga. Även om jag klicka in över medel på båda så håller jag helt med att leka med klossar och mäta ens arbetsduglighet genom att se om det ska vara en cirkel, kvadrat eller prick på ? bilden , när arbetet handlar om bilkörning, administration, kommunikatör, organiserad och handledas i projekt.. nej, ser ingen nytta alls med sånt här trams !:)

  SvaraRadera
 6. Håller med anonym: Jag har sökt jobb som truckförare,kört truck i mellan 25-30 år. Hålla på att klura ut olika symboler och svara på en massa olika påståenden i 40 min ( 200 frågor) Adecco. Bättre att hoppa över dessa arbetsgivare.

  SvaraRadera
 7. Rent förolämpande när man läser att testet ska sålla bort de som är "skadliga" för arbetet och "kontraproduktiva", grundat på VEM?, VAD? Verkar som att vem som helst kan läsa in vad som helst grundat på vad som helst. Ett test där jag ska hitta rätt bild och sammanhang på en minut kan knappast säga något om min personlighet som är långt mer komplex. En indelning i "uppgiftsorientering" och "relationsorientering" som jag aldrig hört talas om i de mest grundläggande gymnasiala studier p psykologi. Jag har dessutom gått igenom en socionompraktik där man mött en massa människor. Skulle handledaren sagt "Nej, du verkar alltför uppgiftsorienterad och kan inte arbeta med människor"? Det rimmar illa. Jag tror att många kompetenta människor sållas bort helt ologiskt. Varför skulle man ens söka ett jobb där man tänker sitta och vara "kontraproduktiv". Jag har haft ett jobb där andra satt och glodde på sina mobiler medan jag inte gjorde det alls. Jag fokuserade på min uppgift enträget, när andra fokuserade på annat. Det känns också som att vilken knasig person som helst kan göra "bedömningarna" utifrån saker som är helt tagna ur luften, istället för utifrån en ärlig chans att visa vad man går för.

  SvaraRadera
 8. Gjorde ett minst test nyligen. Intervjun gick jätte bra och man ville anställa mig direkt. Men först behövde jag glra mint testet som jag fick hem. Jag fick för låga poäng dvs jag var mer relationsorienterad än uppgiftsorienterad. Jag var driven, motiverad, hjälpsam enligt testet men de sökte någon som bara brydde sig om sin egen uppgift och inte ansåg att trivsel på arbetsplatsen var betydande för hur man löser arbrtsuppgifterna. De var så besvikna då de faktiskt verkligen ville anställa mig men enligt reglerna fick de inte görs det, hur bra och kompetent kandidat man än är.

  SvaraRadera
 9. Håller med, jag hamnade på topp 16% sist men fick inte jobbet ändå kanske för att man är invandrare.

  SvaraRadera
 10. Sjukt att sättas in i ett fack och bli behandlad som "något". Ingen är slavisk"statisk"osv..man lär sig hela tiden, utvecklas, gör arbetsuppgifter bättre. Vad fan är det för utveckling?. Man vill alltså ha människor med "höga IQ", översociala och helst "bäst på allt". någon slags övermänniska.

  Detta är bevis på att arbetsmarknaden inte är till för alla! Bättre hade varit att ta in någon intressant och prova på jobbet i två veckor! fungerar det inte, ja då vet man att man ska göra något annat. Som lastbilschauffören som skriver högre upp, helt irrelevant för jobbet! Fan ge människor en chans, istället för att sätta folk i fack!

  DET ÄR ÄVEN SÅ ATT DEN SOM SÖKER JOBBET SKA TRIVAS MED ARBETSGIVAREN!


  Man borde skicka ut tester till arbetsgivarna för att se om man vill jobba där överhuvudtaget! Kanske är inte alls som den sökande hade tänkt sig och vill sluta efter en månad!

  Att ingen har stoppat detta?!

  SvaraRadera