9 juli 2016

Almedalen har spelat ut sin roll!

En gång för ett antal år sedan var jag på plats under Almedalsveckan. Jag lyssnade på den partiledare som då var närmast mina egna uppfattningar om sakers tillstånd men ägnade annars veckan åt att sola och bada, strosa omkring i vackra Visby och dricka samma sura rosévin som ”alla” gör under denna märkliga Gotlandsvecka.

I år har jag som flyktigast läs några nyhetsnotiser om det som sagts och inte sagts i den gamla Hansa-staden. Jag är inte särskilt imponerad.

Redan den sommaren jag själv var på plats flängde politiker, lobbyister, företagsledare, murvlar och andra flyktigt intresserade runt som skållade råttor för att hinna ta del av så många seminarier som möjligt. Redan då undrade jag stilla om samhällsnyttan med denna galna cirkusföreställning.

Någon doktorand borde forska om vilken just samhällsnyttan varit med dagarna runt Donners plats genom åren. Gärna ställt i relation med samhällskostnaden.

Vilka häpnadsväckande och samhällsomvälvande innovationer har haft sitt ursprung under Almedalsveckan genom åren? Någon?

Ja, att Gudrun Schyman tog fram sitt sämsta jag 2010 och då eldade upp 100 papp på Donners plats är något att minnas, särskilt för de som allvarligt funderar att lägga en röst på människan.

Kanske går det att värka fram fyra saker till som sprungit ur jorden i Almedalen och som fått folk att vilja diskutera runt fikaborden och som möjligtvis haft någon slags påverkan på vår vardag men jag påstår frankt att det totalt ändå handlar om ett begränsat antal händelser, visioner eller utspel som går att räkna på ena handens fingrar.

Första fingret på andra handen går till att konstatera att många skattekronor går åt för att gräddan i riket, och de som tror sig tillhöra densamma, ska hinka rosévin en vecka om året.

Det där nätverkandet och de viktiga kontakterna som deltagare säger sig få sig till livs tror jag allt mindre på. Undrar om någon av seminariedeltagarna ifjol i dag kan minnas, och berätta om, de fantastiska aha-upplevelserna den gången? Tveksamt!

De politiska utspelen borde göras under andra förhållanden än en ständig promillestinn rosé-fylla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar