13 juli 2014

Världen behöver många Ian Thorpe!

”En del av mig visste inte om Australien ville att deras mästare skulle vara gay.”

Sagt av den f d simmargiganten Ian Thorpe, med fem hemsimmade OS-guld bl a, i en tv-intervju med Michael Parkinson.

Thorpe, som under sin karriär vid flera tillfällen bestämt förnekat att han skulle gilla killar, tar nu steget ut ur garderoben.

Egentligen borde ingen i hela världen behöva känna ångest för sina egna känslor. Inte år 2014.

Ingen skulle behöva förneka kärleken till en annan människa.

En idrottare i världsklass, avgudad av en hel sportintresserad omvärld, borde inte idka självförnekelse under ett antal år och dementera, gång efter annan, sina innersta känslor. Vem vet hur många guld Thorpe kunnat ta om han redan tidigt i karriären stolt vågat stå upp för sin person och rakryggat kunnat känna trygghet i förvissningen om att de allra flesta skiter i vem han hyser känslor för?

Nu ser dock världen inte sådan ut ännu!

Fortfarande är varje, idrottslig eller på annat sätt, förebild som kliver ut ur garderoben en välgärning för alla de unga som, stundtals under svåra våndor, plågas av tanken att ens våga berätta för sina egna föräldrar eller allra bästa vänner.

Många är de förtryckarregimer, Uganda, Ryssland och en hel hord till, som med all tydlighet gör klart att gillar du någon av samma kön så är du att jämställa med paria!

Jag tycker så otroligt synd om Ian Thorpe som burit på sin egen ”hemlighet” så länge men är samtidigt glad för att han nu, äntligen, vågar stå för den han är!

Världen behöver så många Ian Thorpe den kan få

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar