14 juli 2014

Om ALS, omvårdnad och ättestupa

SVT berättar på måndagskvällen om Håkan Sandberg, 65 år, tidigare berättarröst i många naturprogram, som drabbats av ALS, kanske den värsta av sjukdomar någon människa kan drabbas av, och som tog Rapport-ankaret Ulla-Carin Lindquists liv för 10 år sedan.

Det visar sig att den som fyllt 65 år och är svårt sjuk inte längre har rätt att söka eller utöka sin personliga assistans. Något som nu drabbar Håkan som säger ”har man inte hunnit få den personliga assistans man behöver innan man fyllt 65 har man missat tåget.”

Håkan kan i dag inte längre använda sin välkända röst utan ”talar” via en ögonstyrd dator.

ALS, som innebär att musklerna sakta förtvinar och att du sakta, och oundvikligen, kvävs till döds, kräver i ett framskridet skede en stor insats av samhället. För att få underlättning för att kunna andas, syre – livets allt, krävs att samhället bidrar med personliga assistenter dygnet runt. Alternativet är att ligga i en institutionaliserad tillvaro kopplad till en respirator.

Vid fyllda 65 är du rökt och institutionen väntar där du sakta tynar bort!

Eller som Raymond Press, specialist och ansvarig för ALS-vården vid Karolinska säger till SVT: ”låta sjukdomen ha sin gång.”

Kom igen nu KD-ministrar!

Fram med vettiga förslag snarast, helst i dag, som garanterar att alla, även Maria Larsson och Göran Hägglund, ja vem som helst, en tillvaro där vi, så långt det är möjligt, om än med assistanshjälp, tillåts inandas dofterna från det egna hemmet medan kroppen sakta tacklar av!

65 är sannerligen ingen ålder då ättestupan bör vara det enda alternativ som står till buds. 
Särskilt inte eftersom vi alla, som fortsatt inte är svårt sjuka, förväntas arbeta, och dra in skattekronor, långt mycket senare än så!

1 kommentar:

  1. Jag har samma situation . Har als. Skrev och prata med aftonbladet och expressen . men tji de var helt ointr. de gillar bara när tuttar stör Reinfeldt.
    Jaga tidningarna och tv så se tar upp det mera
    bengt b

    .

    SvaraRadera