25 juli 2014

Om Nordkorea, orientering och turismdrömmar

De senaste dagarna har det kommit en del nyheter som berör Nordkorea.

Förutom att landets diktator Kim Jong-Un bittrat ihop över de nidfilmer som spridits över bl a Youtube så har vi fått veta att orienteringsarrangemanget ”Champions Week” ska hållas i Kina och Nordkorea 2015.

Svenska orienteraren Helena Jonsson säger till TT: ”Jag kommer förmodligen att tacka nej.”

Vad är det hon och hennes orienterarkompisar funderar på?

Det är väl bara att högt och tydligt tacka NEJ till en tävling som ska gå i världens kanske värsta diktatur!?!

För övrigt undrar jag hur en orienteringstävling i Nordkorea går till? I landet får inga utlänningar röra sig fritt och ingen kontakt med ”vanliga” invånare tillåts ske.

Ska varje enskild orienterare tilldelas en nordkoreansk ”guide”, godkänd av regimen, som flänger med runt i det bedrövliga landet? Vad händer om någon orienterare springer fel? Blir det nackskott på plats och kompassen nedkörd i halsen?

Eller är det helt enkelt så att hela evenemanget ska gå av stapeln i något av de gigantiska fångläger som finns? Enorma områden, som mindre landskap, som omgärdas av taggtrådsstängsel och där vakterna ägnar sig åt pennalism i den högre skolan, trots att de säkerligen saknar all form av utbildning. Ett sådant läger där de nuvarande fångarna på nordkoreanskt sätt eliminerats skulle kanske lämpa sig som orienteringsbana?

Helena och ni andra som funderar på att eventuellt orientera i Kim Jong-Uns hemtrakter; Gör inte det och var tydliga med varför!

Förutom lusten att arrangera tävlingar i sitt utsvultna och svårt förtryckta land meddelar Kims regim att man minsann tänker bygga en rejäl turiststad på östkusten. Staden Wonsan ska få ett rejält lyft med skyskrapor, blomsterpark, idrottsanläggning (!) och t o m ett undervattenshotell.

Var pengarna till detta skrytbygge ska komma ifrån är inte känt, inte heller vart byggmaterial och andra nödvändigheter skall inhandlas men det ligger nära tillhands att tro att flörtandet med Kuba, minns lastfartyget med vapen som stoppades i Panama ifjol, kommer att behöva nå nya, diktatoriska, höjder.

Vem som ska turista i Wonsan är också oklart då människor från de nära grannarna Japan och Sydkorea inte tillåts besöka Nordkorea.

Jag fortsätter att hoppas på att det förtryckta, hungriga och svårt plågade nordkoreanska folket snart får den frihet de så länge har varit berövade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar