10 juli 2014

Om skärgården, turism och prisnivåer!

Åååh vad härligt att sommarvärmen kom till Sverige även om den satt onödigt långt inne!

Själv njuter jag av härliga semesterdagar varav en hel del av dem tillbringas i huvudstaden med utflykter i närområdet.

Just i dag har jag varit ute i skärgården, på Grinda, som i dessa dagar fylls av badsugna svenskar och turister från en hel omvärld.

Jag förstår till fullo att t ex amerikanska, eller tyska för den delen, turister som tar en tur ut i skärgården är stumma av hänförelse. Eller förresten; Det är de inte alls! De är ganska högröstat glada över den vackraste av skärgårdar.

Synd bara att det ska vara så fullkomligt svindyrt!

Förutom att det stundtals är helt turistfientligt även på andra sätt!

Min resa i dag gjorde jag med Waxholmsbolaget i en riktning och med Cinderellabåtarna på returresan.

Båtturen till Grinda inifrån stan tar ca 90 min med Waxhomsbolaget och kostar 90 kronor enkel. Returen med Cinderella tar ca 75 min och kostar 145 kronor.

Bara resan t o r gick alltså på 235 konor. För en familj snackar vi tusenlappen för en dag med sol och bad.

På Grinda är möjligheterna till just sol och bad oändliga. Gillar man trängsel finns stranden i Källviken där barnfamiljer tryggt kan stöka omkring. Just nu är luckan ned till havet dock trängre än den någonsin varit eftersom vassen fått växa sig osunt hög och spridd!
Annars finns fantastiska klippor och just i dag höll Östersjön behagliga 20 grader!

Många var picknickkorgarna som släpades iland. Å nu förstår jag varför!

Att få sig något till livs på ön är förenat med totalkostnader som nästan motsvarar en charterresa till ett medelhavskt resmål!

Grinda värdshus bjuder måltider i prisordningen astronomisk!

Värdshuset har också en ”Framficka” nere vid havet i några sjöbodar. Kanske ett alternativ tänkte jag och mitt sällskap för dagen.
En ”Räksallad med rädisor, kokt ägg & syrlig örtdressing” lät gott men när vi såg priset, 190 (jävla) kronor så backade vi sakta därifrån. (Jordgubbar och glass gick på mer än vad jag betalar för dagens lunch inne i stan!)

Det blev en ”Grekisk sallad” i öns handelsbod. En liten spartansk grekisk sallad med plastbestick för knappa hundringen.

Alltså; Jag kanske börjar bli alltmer priskänslig ju äldre jag blir (vem vet om det finns någon pension kvar att hämta när den tiden kommer?) men jag tycker det är rent larvigt att besökare på en av de ”närmaste” skärgårdsöarna ska behöva skörtas upp! Vem blir glad av det, ja förutom de som äger de tidigare nämnda etablissemangen?

Det finns sannerligen en anledning till att så många svenskar väljer att lägga respengarna på att fly riket och det riktigt långt bort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar