22 juli 2014

Grillat med Hrefna sommarens största asgarv!

Sommarvärme och ljusa kvällar innebär att tv-tittandet blir starkt begränsat. TV kan man liksom kolla på i oktober!

Dessutom; Som jag tidigare suckat om på min blogg motsätter jag mig starkt alla matlagningsprogram som vi tvångsmatas med!

MEN!

Just nu går ett matlagningsprogram som får mig att skratta så otroligt mycket. Inte för att jag bryr mig om rätterna som tillagas utan p g a hur fullkomligt urusel produktionen är och hur alltigenom urtrist programledaren är. Jag får verkligen hoppas att SVT inte betalat en enda krona till RÚV, den isländska televisionen!

Hrefna Rósa Sӕtran må vara en isländsk kändiskock. Med gedigen utbildning i bl a New York och London, och numera stolt ägare av krogen ”Fiskmarkadurinn” i Reykjavik, så har hon säkert gjort sig förtjänt av alla personliga framgångar inom den isländska krogsvängen. Jag tvivlar heller inte ett ögonblick på hennes kokkonst. Tvärtom; Det vore en dröm att resa till Island och proväta hennes maträtter. Någon tv-programledare blir hon dock aldrig!

SVT sänder nu den isländska programserien ”Grillat med Hrefna” och jag skrattar tills jag nästan gråter. Ibland vill jag bara gråta!

Jag har vid ett par tillfällen råkat zappa in på programmet. Senast skedde det vid 5-rycket i morse då jag snabbt skulle kolla nyhetsläget innan arbetet väntade.

Hrefna står vid en trädgårdsgrill och matar in den ena maträtten efter den andra. Varje gång hon ska lägga på något nytt så säger hon ”och jag penslar på olja för att maten inte ska fastna”, ”jag stänger locket till grillen i fem minuter och vänder sedan” och ”grillen ska vara riktigt varm”. Dessutom är hon fullständigt allvarlig när hon gör det på sitt eget, otroligt opersonliga och nästan mekaniska vis!

I programmet jag råkade få en glimt av i morse meddelade hon att hon nu skulle grilla en ”härlig portabello-sandwich.” Detta innebar att hon nöp av fötterna på ett par portabellosvampar, la en halv camembertost på en av dem (Japp! 50 % av en hel camembert!), la på den andra svamphalvan och sedan meddelade: ”jag penslar på…” (ja, resten fattar ni!).

När alla maträtterna är färdiggrillade, och de är sannerligen inte få i varje halvtimmesprogram, så bär hon ut dessa till en campingmöbel i en mycket spartansk omgivning. Där sitter hennes vän Andri som hon i sprintfart kastar fram den ena rätten efter den andra till. Sedan sitter hon själv bara och glor medan han pinar i sig även sådant som alls inte faller honom på varken läppar eller smaklökar. Om portabello-sandwicharna sa han efter en stunds betänketid: ”Ja, det är mycket speciellt”. Hrefna nickade bara!

Alltså; Jag rekommenderar alla att zappa in Hrefna vid tillfälle eller spana in hennes bisarra matprogram via SVT Play. Om så bara för ”fimm minútúr”! Mycket nöje och smaklig spis J!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar