26 juli 2014

Ebola allt närmare västvärlden!

BBC berättar att hälsoinstanser i Nigeria satts i högsta beredskap sedan en man, just anländ från Liberia, avlidit i Ebola i Lagos, Nigerias största stad.

Att Lagos, betydande affärsstad med intensiva kontakter med Europa och USA och med dagliga direkta flygförbindelser till flera knutpunkter i Europa och USA, nu drabbats av sitt första dödsfall i den fruktansvärda sjukdomen gör att det nu inte lär dröja dagar utan sannolikt bara timmar innan vi har de första Ebolafallen otrevligt mycket närmare oss!

Nigerias hälsominister, Onyebuchi Chukwu, bekräftar dödsfallet för BBC och tillägger att det handlar om en regeringstjänsteman från Liberia. Sjukdomen, med över 90 % dödlighet, gör således ingen skillnad på folk och folk.

Det visade sig inte minst tidigare i veckan då det meddelades att läkaren Sheik Umar Khan, som kallas nationalhjälte, för sina insatser mot Ebola i hemlandet Sierra Leone, själv drabbats av sjukdomen trots att han använt alla de skyddsmetoder som står till buds för sjukvårdspersonal.

I Freetown, Sierra Leones huvudstad, stormade en familj häromdagen isoleringsavdelningen på ett sjukhus och ”fritog” en kvinna som nu visar sig bära på viruset. Kvinnan är efterlyst i lokal media men risken är mycket stor att hon hinner sprida sjukdomen vidare under tiden hon är ”på rymmen.”

Det är nu hög tid att västvärlden vaknar upp ur den trygga inställningen att Ebola visserligen är hemskt men endast drabbar begränsade delar av utvecklingsländer. 

Om sjukdomen tillåts sprida sig vidare ut i världen, kanske via jättestaden Lagos, så har vi snart nog annars vår tids digerdöd som ett lika skrämmande som tänkbart framtidsscenario!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar