5 januari 2015

USA griper kuppmakare som försökt störta diktator!?!

En Ebola-epedemi kom emellan. I annat fall hade det västafrikanska landet Gambias stränder nu varit belamrade av skandinaviska turister, till vissa delar bestående av nordiska medelålders kvinnor på jakt efter ung, färgad, hägring.

För några dagar sedan utsattes envåldshärskaren, tillika president, Yahya Jammeh, för ett kuppförsök. Jammeh själv befann sig utomlands vid tillfället men det har beskrivits som att hans trogna militär slog ned kuppförsöket.

Jammeh, han vill gärna själv kallas ”His Excellency the President Sheik Professor Alhaji Doctor Yahya Jammeh", har styrt det lilla landet sedan 1996. Han är för omvärlden mest känd för att kraftfullt begränsa de mänskliga rättigheterna samtidigt som han ivrigt förespråkar handpåläggning mot allt från astma till HIV-infektion. Möjligen kombinerat med olika örtextrakt! Dessutom sa han 2008 att alla homosexuella i Gambia skulle halshuggas!

I dag kommer ett AFP-telegram som citerar USA:s justitiedepartement när de säger sig ha gripit två män på amerikansk mark, misstänkta för att vara inblandade i kuppförsöket mot Jammeh.

Jag undrar bara: Varför har amerikanerna gripit dessa män?

Jag har tidigare, många gånger, haft synpunkter på att inkomstsugna researrangörer fortsätter att sälja resor till obskyra destinationer där demokrati och mänskliga rättigheter lyser med sin frånvaro?

Hoppas att Gambia får invänta ett annat styre innan resorna återupptas! Och att allt inte bara handlar om  Ebola!

2 kommentarer:

 1. Ja du, Thailands stränder är ju fortfarande (över?)fyllda med nordiska äldre herrar på jakt efter unga thailändska flickor, eller kanske rentav små pojkar ...
  Thailand är ingen demokrati, och det finns fler tveksamma resmål i våra resekataloger, men det verkar inte bekymra svenska folket nämnvärt. Researrangörerna säljer ju så länge det finns underlag, men värt att nämnas är att Gambia är ett pyttelitet resmål jämfört med exempelvis Thailand eller Turkiet.

  Men, nu gällde det president Jammeh ...
  Med en titt tillbaka på historien så kan vi ju förutsätta att Jammeh har stöd någonstans ifrån, och amerikanerna, liksom fransmän, britter och belgare osv., vill ju gärna ha små nickedockor utplacerade lite här och där.
  Jag har länge misstänkt att just den här galningen är en sprattelgubbe och att han uppbär stöd från just USA.
  Om jag inte minns fel var det inte länge sedan han och hans lika hemska fru for på ett officiellt statsbesök till just USA ...

  Under det senaste året har också flyktingar och asylsökande från lilla Gambia ökat. Jag förutsätter att inte alla av dessa är homosexuella, men det är ett tecken på att många i landet lever under förtryck.

  Med tanke på hans otroliga viktuppgång och numer rejäla kroppshydda torde risken för hjärtinfarkt vara ganska hög.

  PS. Han har styrt Gambia sedan 1994 då han tog makten i en oblodig kupp.

  SvaraRadera