30 januari 2015

Om Afrika och en flörtande Stefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven (S) har just hälsat på vid Afrikanska Unionens toppmöte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Etiopiens premiärminister tar tillfället i akt och säger att han han gärna ser att relationerna mellan hans och vårt land förbättras. Något som Löfven inte är villig att tona ned!

Tvärtom är den svenska statsministern på friarstråt då han suktar efter en svensk plats i FN:s Säkerhetsråd och för att få en sådan så är afrikanskt stöd av största vikt.

Etiopien är landet som fortsatt kan beskrivas som minst sagt auktoritärt, på demokratiindex hamnar landet på plats 121 av 167 möjliga. 2008 beslutade det etiopiska styret att bistånd inte får användas till demokratiarbete eller förbättringar av mänskliga rättigheter utan endast till ekonomisk utveckling. Sverige bantade visserligen sitt bistånd efter detta besked men bistånd kvarstår och risken är väl att det utökas efter Löfvens flörtande!

Afrikanska Unionen beslöt under sitt möte dessutom att utse Zimbabwes ”envåldshärskare”, Robert Mugabe, 90+, till sin nye ordförande. Visserligen är ordförandeposten mest ceremoniell men faktum kvarstår att Mugabe gjort allt för att få sitta kvar vid makten i sitt land genom korruption i den högre skolan och lagändringar som gjort det möjligt för honom att stanna kvar.

Jag är inte alldeles övertygad om att Löfvens Afrika-resa är så klok!

Visserligen går det fantastiskt bra, ekonomiskt, för många afrikanska nationer. Men att försöka lisma sig in bland de som mer eller mindre är diktatorer känns inte som välgenomtänkt! 

1 kommentar:

  1. Att Sverige under borgarnas tid vid makten samarbetade med Saudiarabien angående byggandet av en vapenfabrik tycker du är helt okej, eller?
    Saudiarabien är ju verkligen ett land som går i fronten när det gäller demokrati och kvinnofrågor, men du anser väl att allt som borgarna gör är bra!

    SvaraRadera