3 januari 2015

Om vinylskivor, spellistor och minnenas allé

Kalla mig gärna gammaldags men jag tillhör fortsatt de som inte skapar ”spellistor” eller ”strömmar” musik. Precis som jag förundras över människors vurmande för att lägga ut bilder på middagstallrikar på Facebook samtidigt som de på fullaste allvar tror att någon annan är intresserad förundras jag över alla spellistor som översvämmar världssamfundet!?!

Jag har bekanta som skapar spellistor i parti och minut och som, något de inte gärna erkänner, skiter i om låtarna faller dem själva på läppen utan som mest är sugna på att se hur många som delat deras listor. Det är fullkomligt ofattbart!

Jag är fortsatt storkonsument av cd-skivor. I brist på vettiga, och verkliga, butiker som jag fysiskt kan besöka så shoppar jag loss på nätet (så pass modern är jag i alla fall). Har hittat en utmärkt sajt på nätet där jag är stamkund och där jag hittat åtskilliga guldkorn som jag tror att ingen annan i Sverige är i besittning av. Skivorna kommer inom någon vecka i brevlådan och är avsända från så vitt skilda ställen som europeiska storstäder, Hong Kong eller precis var som helst. Billigt är det också och ingen jäkla fraktavgift behöver pyntas! Sajtens namn? Den som söker han ska finna!

Ett TT-telegram på lördagen berättar att försäljningen i USA av digital musik sjunker som en sten men att försäljningen av vinylskivor rusar och att den under 2014 nådde samma nivå som 1991! Härligt!

Jag blir genast sugen på att rota fram mitt vinylsortiment. Eller rota och rota, skivorna finns lättillgängliga även om det var ett tag sedan jag hade en vinylkväll. Det är någonting med det ständiga plattvändandet som får mig att tveka men samtidigt vet jag ju vilken låtskatt som väntar så vilken dag som helst är det dags för mig att bege med nedför minnenas allé igen!

Men, inte för att jag har särskilt många, så gammal är jag inte, hur gör man för att få lyssna till 78-varvare igen? Spelare som klarar stenkakor tenderar att kosta en förmögenhet och annars tycks vi vara hänvisade till Anders Eldeman på SR, ni vet han med Melodikrysset och Da Capo. Har någon tips på var man kan hitta en spelare som klarar 78 varv och som inte kostar skjortan så vore det en välgärning!

Men just nu längtar jag efter vinylen! Fram med den moderna uppfinningen mikrofiberduk, utmärkt att putsa vinylskivor med!

1 kommentar:

  1. Älskar Spotify där jag kan skapa mina egna spellistor (skiter fullständigt i om någon följer mig eller inte) med musik från både när och fjärran och både gammalt och nytt.
    Älskar själv också att handla CD-skivor och blir otroligt glad när en god vän kommer på besök och ofta har en eller flera CD-överraskningar med sig.
    Däremot har jag nog för alltid lämnat den knastrande, repiga och utrymmesskrymmande vinylskivan bakom mig.
    Det finns moderna saker som är bra också och ibland får ett minne förbli just ett sentimentalt minne!

    SvaraRadera