2 januari 2015

Om Astrid Lindgren och en tilltufsad gloria!


Kristina Lindström har gjort ett fantastiskt arbete och det är bara att kräla i stoftet för min generations allra största barnboksförfattare. Eller är det kanske inte så?

Att Astrid skulle komma att använda sig av sin barndoms Småland i sitt författarskap är ju helt naturligt. De flesta författare blandar in egna upplevelser i det som i övrigt kan konstateras vara rena fantasier.

Således är det inte konstigt att Vimmerby marknad, med hästskojare och slagsmål, så härligt beskrivs av vår egen sagotant. Att hon visste mycket om griseknoar och Bullerby-stämning är inte heller konstigt.

I första avsnittet av den just sända dokumentären reagerade jag dock i ett tidigt skede då vi får veta att Astrid gärna gick på bio i Vimmerby och där bl a såg flera filmer med den kanadensisk-amerikanska skådespelerskan Mary Pickford. Vi fick se snuttar ur ett par filmer där Pickford skrubbar golv iklädd skurborstar på fötterna och, ett annat klipp, där Pickford lever med en häst (vit till på köpet) i köket!

Så var det med den fantasin! Det är liksom som att Astrids hjältinnegloria får sig ett rejält inslag av törnen!

När jag snokar lite i Pickfords filmografi finner jag att hon dessutom medverkat i en film med namnet ”Pappa Långben.” Frågan jag ställer mig är om vårt rödhåriga och superstarka yrväder Pippi Långstrump inte alls är sprunget ur en dotters sjuksäng utan är ännu en ”stulen”, och inkomstbringande, idé?

Om detta kanske det finns skrivet i allt som numera finns publicerat om allas vår Astrid, om detta vet jag intet. Ännu!

Min bild av Astrid Lindgren är dock lite tilltufsad efter julledighetens dokumentär!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar