9 januari 2015

Om terror, hat och annan dårskap!

Skräckscenarierna som, när jag skriver dessa rader, tycks vara på väg mot sin upplösning i Frankrike är inte bara ofattbara, skrämmande och förfärliga utan väcker också frågan om huruvida världen i sin helhet är på väg mot sin undergång, inte orsakad av mänsklighetens miljövanvård utan av människor som väljer terrorns, hatets eller på andra sätt dårskapens väg?

Jag tänker i dag på mina muslimska vänner. En av dem som jag mötte tidigare i dag hade tårfyllda ögon när han, helt riktigt, konstaterade: ”De är inte muslimer”, och då förstås avsåg de terrorister som just nu fyller all media runt jordklotet.

Pennorna, rit- och tangentborden runt planeten måste självfallet fortsätta att försvara yttrandefriheten. Vi måste alla vara ”Charlie”, i alla sammanhang och fortsätta i Voltaires anda; Även om vi hatar vad någon annan tycker så måste vi försvara dennes rätt att framföra sin åsikt. Så länge det inte handlar om terrordåd eller mord. Åsikter kan vi bemöta, något som är svårare att göra när en Kalasjnikov talar!

T.o.m. företrädare för Ryssland måste tillåtas framföra sina åsikter. Det får dem ju, åtminstone just nu,  bara att framstå som de okunniga människor de inte alls har för avsikt att framstå som.

I dag har Alexej Martynov, grundare av en Putinvänlig tankesmedja, uttalat sig i rysk tv och påstår bestämt att det som nu sker i Frankrike är CIA:s verk! Yeah, right?

Uttalandet kommer samtidigt som Vladimir Putin kaxigt klappar sig själv på bröstet och meddelar att det minsann inte är hans Ryssland som hotar Europa!?!

Samma Ryssland har just infört en lag som gör att de som klassas som psykiskt sjuka, dit hör i Putinland bl.a. transpersoner och människor med olika fetischer, förbjuds att framföra fordon. Lagen påstås förbättra landets trafiksäkerhet. Yeah right?

Jihad-terroristerna är fasansfulla i all sin oberäknelighet och de mord som i veckan genomförts i Paris är naturligtvis ämnade att få oss alla att bli rädda. Något som vi inte kan tillåta oss att bli!

Men även på hög politisk nivå förekommer oberäknelighet som på sikt riskerar att göra världen ännu mer instabil! Det visar inte minst de märkliga utspelen från Moskva!

Min muslimske vän från i morse visade en pressbild från en spontant uppförd minnesplats i Paris. Där låg ett citat från Koranen, Sura 5, Vers 32 som på svenska säger: ”…för den som mördar en person som inte begått ett mord eller hemska brott, ska det vara som om han mördat alla människor.”
Vad som inte stod på lappen i Paris var den minst lika intressanta fortsättningen på samma vers: ”Och för den som skonar ett liv, ska det vara som om han skonat livet på alla människor.”

Världen, i början av 2015, är en skrämmande plats som alltför många människor uppenbarligen inte vill värna om!

Det känns i dag som om det är förmätet att tro på en bättre framtid!

De oskyldiga offren, inte våldsverkarna, är martyrer och de är värda allas tankar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar