25 januari 2015

Anders Ygeman både yrar och har rätt!

Den svenske inrikesministern Anders Ygeman (S) meddeladelördagen att han vill utöka gränskontrollen samt försvåra för de som ”tappar” sina pass att i all oändlighet kunna kvittera ut nya som snart nog ”tappas” även de.

När det gäller möjligheten att hämta ut obegränsat med passhandlingar så har Ygeman helt rätt. Den som inta kan/vill hålla rätt på en så pass (!) viktig handling som ett pass har förbrukat rätten att få detta förtroende. Det handlar tyvärr i alltför många fall om att passinnehavaren säljer sitt pass till mindre laglydiga människohandlare.

När det gäller själva gränskontrollerandet ventilerar dock Ygeman en okunskap som han som minister borde låta bli att ventilera.

Han tycker att ”EU-medborgares pass ska kontrolleras även vid inresa”, underförstått att detta inte sker i dag.

Menar han resor inom Schengenterritoriet så har han förvisso delvis rätt. Det är liksom hela vitsen med Schengen, fri rörlighet för människor, varor och tjänster. Men inte heller icke-EU-medborgare kontrolleras vid gränspassage inom Schengen.

Kontrollen sker vid s k ”yttre gräns”, d v s vid den gränspassage där resenären reser in till, eller ut från, Schengenområdet. Då görs ingen skillnad på om du är EU-medborgare eller ej. Alla kontrolleras.

Om Ygeman tänkt efter så skulle han inse att han får visa sitt pass vid gränskontrollen när/om han varit i t ex USA, Ryssland, Thailand eller vilket land som helst utanför Schengenområdet. Till och med om han bara varit i London över dagen är det passkontroll som gäller eftersom Storbritannien inte är med i Schengensamarbetet.

Ygeman har därför ingen som helst susning om vad han talar om när han kräver kontroller som redan finns! Skrämmande för att komma från ett statsråd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar