4 januari 2015

Om Kuba och en variant av Internet!

I dagens ”Godmorgon Världen” i SR P1 får vi ett utmärkt reportage, signerat SR:s Latinamerikakorrespondent Lotten Collin, från Kuba.

Lotten berättar om ”El Paquete”, örikets variant av Internet.

Hemligt distribuerade hårddiskar som levereras till hugade spekulanter, många av dem köar utanför ”hål-i-väggen”, som innehåller filmer, skvaller och utom-Kubanska, och därmed illegala, nyheter.

3 miljoner kubaner påstås ta del av allt sådant som inte är annat än självklarheter för oss som lever i demokratier. Vissa prenumererar på ”El Paquete” och betalar ett par dollar i veckan för att ta del av allt från klassiska filmer som ”Casablanca” till de senaste outfitsen hos Hollywoods stjärnor.

Vem som producerar ”El Paquete” är ytterst oklart. Några påstår att det handlar om en it-kunnig student vid högskolan i Havanna medan andra påstår att det i själva verket är regimen som står bakom för att på så sätt lugna ner en befolkning som kippar efter den verkliga demokratins friska luft.

”Paketet” innehåller ingen som helst politik men inleds varje vecka av kubanska annonsörer, något som stärker misstanken om att bröderna Castro & Co har ett fult finger med i spelet.

Hur som helst så borde det nog snart framstå för även de mest inbitna Kuba-kramarna att det som pågår i det karibiska öriket lämnar otroligt mycket att önska när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati!

Tack Lotten för ett utmärkt reportage!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar