8 maj 2016

Press- och yttrandefriheten i global kris!

Att fler än 200 000 polacker demonstrerade i Warszawa under lördagen, i protest mot regeringen, är ett hälsotecken.

Polen, Ungern och nu också Kroatien väljer en märklig väg där kritiska journalister petas och de regerande väljer vilka som ska rapportera, och inte rapportera, om det som sker i länderna är självklart både förfärligt och svårt odemokratiskt.

Det känns inte lika lätt att uppröras över sakers tillstånd i Venezuela, Nordkorea eller Uganda även om dessa länders befolkningar naturligtvis förtjänar bättre än det förtryck de lever under.

SR Ekot rapporterar i dag om att Yoweri Museveni, som själv påstår sig ha vunnit presidentvalet i Uganda och därefter placerat oppositionsledaren Kizza Besigye i husarrest, nu beslutat bannlysa all media, såväl lokal som internationell, från att rapportera om protester mot hans styre.

Jag tänker att i Sverige har Vänsterpartiet, med anledning av partikongressen, fått oförtjänt mycket uppmärksamhet i media de senaste dagarna. Högre skatter (för att kunna göra mer än museer ”gratis”), kärnkraftens icke-vara trots avsaknad av alternativ och en massa annat har pådyvlats oss.

Hade vi bott i Venezuela (vänsterns paradis på jorden, tillsammans med Kuba, så länge de inte tar avstånd från president Maduro’s hopplösa självförintelse), Nordkorea, Uganda eller numera i ett flertal länder närmare oss så hade Jonas Sjöstedt förmodligen ruttnat bort i någon husarrest eller något större fångläger. Som tillhörande ett parti stående bortom regeringsmakten skulle han ha varit paria. Media skulle inte ha fått rapportera ett enda dugg om vad vänsterfolket har för bisarra visioner om landets väl och ve.

Nu är Sverige ännu inte, tack och lov, så långt gånget att detta sker. Här låter vi allsköns tomtar och troll tycka saker som är helt uppåt alla tänkbara väggar och här låter vi vem som helst argumentera emot.

Det är bara att passa på att njuta av press- och yttrandefriheten. När vi minst anar det kanske vi också plötsligt lever under ett intolerant styrelseskick!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar