6 maj 2016

Hallonfröolja som solskydd? Allvarligt?

Läser, fånigt leende och med stor fasa, DN’s artikel om hallonfröolja som är naturvurmares och giftfrittdreglares våta dröm när det handlar om solskydd.

Då jag inte hade någon som helst kunskap i ämnet beslöt jag mig för att googla runt en stund och jag hamnar på den ena hemsidan efter den andra som författats av så svåra miljöpartister att dessa är bortom all räddning!

Jag har på senare år fått upp ögonen för det fördärvliga att använda produkter som innehåller palmolja och jag anser att kaffe- och kakaoodlare bör ha en ärlig chans till rättvisa och möjlighet att driva ett miljömässigt gott jordbruk.

Som soldyrkare, med semestrar i avlägset belägna länder under mörka svenska vintermånader på agendan, skulle jag dock aldrig kunna tänka mig att smeta in mig med något som riskerar att skapa allergiska reaktioner och som inte alls är vetenskapligt konstaterat, och noga utprovat, att vara lämpligt till solskydd.

I ivern att vara ”grön”, käka rawfood och tro att elen i uttagen endast är vindkraft så börjar delar av populationen ta sig sådana uttryck att det finns anledning att öka ifrågasättandet.

Troligen är vurmarna av en kategori människor som förutom hallonfröolja på huden i solgass även ägnar sig åt homeopati eller är beredda att knapra örtextrakt på Vidarkliniken i Järna när ”the big C” slår till!

Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin, säger till DN att hallonfröolja som solskyddsmedel inte är någonting annat än ”trams.” Det är lätt att hålla med honom!

I ett demokratiskt land är det alla människors rätt att experimentera med märkliga produkter så länge dessa inte är illegala. Däremot borde det inte vara en demokratisk rättighet för samma människor att senare söka vård för allergier eller än värre sjukdomar för att de en gång trott på skogstrollens spökerier!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar