I dag blir det midsommarfirande hos denne bloggare! Nej, det
handlar inte om att topplocket har gått eller att järnvägsbommarna är nere och
klockorna ringer men det inte kommer något tåg! Jag anser mig heller inte ha
otur när jag tänker!
Jag brukar inte särskilt ofta ägna mina bloggtexter åt att
sprida reklam för en produkt eller tjänst men i dag är det dags för ett litet
undantagsfall.
Min livsmedelshandlare hade för första gången denna säsong
världens godaste jordgubbar i sitt sortiment!
Vafalls, undrar säkert någon Finnerödjafundamentalist?
Dagarna före midsommarhelgen brukar våra kvällstabloider
vara fyllda av folkliga enkäter där en tydlig majoritet av de intervjuade slår
fast att en midsommar utan svenska jordgubbar alls icke är någon midsommar.
Oaktat att de svenska bär som saluförs dagarna före midsommarhelgen är
hysteriskt framavlade, stora, sura på gränsen till beska, som de spanska bär vi
kunnat får oss till livs under vintern, och dyra så anser folk att de svenska
bären är att föredra. Detta kommer jag aldrig någonsin att begripa.
Världens absolut godaste jordgubbar kommer från landet som
jag hyser hatkärlek till; Belgien.
Från storproducenten Hoogstraten kommer jordgubbar som är
mindre i storlek, söta och med fantastisk smak som minner om tider annu
dazumal.
I uppdaterade förpackningar där det från och med i år, via
en kod, går att spåra bären tillbaka till enskilda odlare tillhörande
Hoogstraten så finns de nu åter i Sverige!
Just dagens hemburna skörd från stormarknaden visade sig
inte ha någon enskild odlare utan när jag knappade in koden på datorn visade
det sig att min dessert till middagen kommer från Hoogstratens egen
forskningsanläggning, Proefcentrum Hoogstraten. Vid anläggningen pågår bl a ett
intensivt arbete med att ta fram en hållbar, säker och hälsosam frukt- och
grönsaksproduktion. Förutom jordgubbar pågår forskning kring tomat- och paprikaproduktion.
När jag nyss rensade mina jordgubbar, av ett halvkilo bär
behövde jag bara kasta en enda gubbe, så kunde jag konstatera att jag ser fram
emot ännu en säsong av mina hett eftertraktade belgiska jordgubbar. Fram till
dagarna före midsommar finns de i butiker och på torg. Därefter väntar några
veckor då Finnerödja-, Skåne- och Ölandsfundamentalisterna ska käka sura
smaklösa jordgubbar. Men sedan är det min tur igen en lång tid ända in på
hösten!
Blott Belgien de godaste jordgubbar har!
Jag behövde inte kasta en enda
SvaraRadera