20 maj 2016

Om trafficking och fredagsmys!

En just påbörjad helgledighet, med förväntningar på god mat och dryck, umgänge med goda vänner, långa sovmorgnar och avkopplande promenader förbyttes på tidig fredagskväll i allvaret såsom det ter sig för många människor i vår värld.

Läste, med några minuters mellanrum två mycket gripande reportage om ett av den moderna världens slavmarknader, trafficking.

DN intervjuar polisen Simon Häggström, som i dagarna kommer ut med boken ”Skuggans lag.” Simon arbetar vid polisens prostitutionsgrupp och boken handlar om det arbete han deltar i och de upplevelser han möter i den aldrig sinande kampen mot gatuprostitution och människohandel.

Än mer, om möjligt, gripande är SVT’s reportage om 23-årige Jonatan Alfven som, i alla fall just nu under några år, dedikerat sitt liv till att hjälpa flickor, oftast barn, som är fast i sexslaveri i Indien, dit de ofta sålts från Nepal.

Jonatan arbetar inom organisationen LoveNepal, som räddat mer än 600 flickor undan det fasanfulla. Organisationen driver i dag sju hem i Nepal där flickorna ges möjlighet att, om möjligt, rekreeras tillbaka till en mer normal tillvaro.

Jonatan och Simon är båda hjältar, om än på vitt skilda sätt, och deras viktiga arbetsinsatser är värda all typ av uppmärksamhet och respekt.

Plötsligt känns inte fredagskvällens matpyssel i köket lika mysigt och roligt längre…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar