22 maj 2016

Om saltmängder, hälsopåverkan och nyhetsvärdering!

När TT lider nyhetstorka hänger de sig ofta åt att publicera ”nyheter” som varken är bra eller ens sanna för en svensk nyhetskonsument.

Under helgen publicerade nyhetsbyrån nyhetsartikeln ”Ingen fördel med för lite salt i maten.” 
Tyvärr nappade både SVT och SvD på nyheten och publicerade den utan någon som helst ifrågasättande kommentar.

Jag tror att de allra flesta är medvetna om att för mycket salt höjer blodtryck och får pumpen att riskera totalhaveri.

Själv är jag övertygad om att jag får i mig mer än hälsosamt mycket salt och försöker att undvika saltet så mycket jag bara kan. På lunchrestaurangen, i halvfabrikat i livsmedelsaffären, i falukorvar, i tacosåsen, ja t o m i ost så förekommer saltmängder som är obegripligt och helt omotiverat stora.

TT-telegrammet berättar att tidskriften The Lancet publicerar en studie i senaste numret som visar att den som petar i sig mindre än 3 gram salt per dag, liksom den som äter mer än de rekommenderade 5-6 gram per dag, riskerar sammanbrott i hjärtverksamhet och blodtryck samt att de kan förväntas gå en stroke-död till mötes.

Att denna studie skulle ha något som helst med svenskars saltintag att göra och att svenskar skulle vara i riskzonen p g a för lågt saltintag har dock inte med sanningen att göra.

Först i slutet av telegrammet får vi veta att en genomsnittlig Svensson petar i sig 11 gram salt om dagen och då gäller det att komma ihåg att 5-6 gram per dag är det som anses vara normalt. Testa att väga upp 5 gram salt och övertygas om att även du petar i dig alldeles för mycket!

Jag fortsätter att salta på helgernas frukostägg. Möjligen en klick kaviar till samma ägg. Jag är fullt medveten om att jag därmed förhöjer min egen risk att drabbas av hälsopåföljder. I övrigt försöker jag utesluta saltet i min matlagning eftersom jag inte ens tycker att salt är särskilt gott, förutom just på mitt frukostägg.

Att TT saltar nyhetstelegram får stå för dem och för de forskare som lyckats få till en hälsovådlig publicering i The Lancet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar