12 juni 2015

Titlar ryker i det spanska kungahuset

Jodå, jag är rojalist! Jag tycker det är otroligt intressant att följa turerna inom olika kungahus, vem gifter sig med vem, hur motiverar vi att titlar ärvs, vilka dumheter säger eller gör medlemmarna i de olika familjerna, hur klär de sig och hur uppfattas de i andra länder?

Kanske är de rent av kriminella?

Frågan äger sin rätt sedan turbulensen tilltagit i det spanska kungahuset. För den som kan spanska är det otroligt spännande att ta del av dramatiken via spansk media. I dag hakar svensk media på och berättar för alla svensktalande att den spanske kungen Felipe VI har fråntagit sin syster Cristina titeln ”Hertiginna av Mallorca”.

I spansk media går Cristinas (nej hon är inte Prinsessa eftersom bara tronarvingen i Spanien kallas Prins eller Prinsessa) advokat till motangrepp och påstår att hon ”frivilligt” frånsagt sig titeln.

Anledningen till kaoset är att Cristina är indragen i en korruptionsskandal. Hennes make Iñaki Urdangarín, pensionerad handbollsspelare med baskisk bakgrund, är sedan länge struken från kungahusets hemsida eftersom han riskerar ett långt fängelsestraff.

Jag gissar att det kliar i fingrarna på Drottning Letizia, tidigare journalist och tv-ankare vid det spanska public-serviceföretaget TVE. Hade hon varit kvar på sitt gamla jobb hade hon nog haft fullt upp i dagar som dessa.

Det går inte ens att föreställa sig tanken, särskilt inte i bröllopstider som dessa, hur det skulle vara om vår blivande Drottning Victoria en gång i framtiden beslutar att frånta sina syskon diverse "konstruerade" titlar därför att de är föremål för utredningar om oegentligheter.

Svensk Damtidning och Expressen fick nog lägga ner övrigt arbete då för att riktigt gnugga in ”fasorna i societeten” hos sina läsare!

Tills så eventuellt sker får vi hålla tillgodo med den spanska såpan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar