26 juni 2015

Om Eritrea, öl och Systembolaget!

På väg till arbetet i morse bläddrade jag förstrött i gratistidningen Metro. Kollade in ett uppslag snabbt och konstaterade att jag varken var intresserad av artikeln eller den öl-annons som fanns därunder.

Bläddrade därför vidare till nästa uppslag.

Men vänta nu! Vad i hela fridens namn var det för öl som gjordes reklam för?

Bläddrade tillbaka, chockades och kom aldrig vidare i tidningen.

I en stor annons saluförs ölet ”Asmara” och vi får veta att det ingår i Systembolagets beställningssortiment.

Ölets tillverkningsland? Eritrea!

Det är alltså fullt möjligt att beställa promille på ”Bolaget” som är tillverkad i en av världens mörkaste diktaturer!

Jag mejlade raskt till Systembolagets kundtjänst och frågade om, och i så fall hur, de hade tänkt när de valde att ha denna produkt i sitt sortiment. En produkt vars intäkter troligen går raka vägen ner i diktator Afwerki’s fickor.

Svaret jag fick en stund senare: "Asmara ligger i beställningssortimentet vars varor inte ägs eller lagerförs av Systembolaget, utan av en importör/leverantör. Vi har därför ingen rättighet eller möjlighet att hindra försäljning av varor som ligger i det sortimentet, om det inte skulle komma ett direktiv från UD att det är olagligt att sälja en sådan produkt."

Monopolet Systembolaget kan alltså inte välja bort produkter ur beställningssortimentet. Till skillnad mot de producenter av vin, vars produkter många av oss köper just via beställningssortimentet, som ingenting annat vill än att komma in i det ordinarie sortimentet men där Systembolaget bannlyser!?! Någon mer som blir konfunderad!

Ok, om det nu är som kundtjänsten på företaget svarat mig så vore det en välgärning om utrikesminister Margot Wallström och hennes ”crew” på UD genast utfärdade ett dekret om förbud för Systembolaget att saluföra produkter från diktaturer i allmänhet och från Eritrea i synnerhet (förutom att det vore lämpligt att tidningen Metro mer aktivt synade sina annonsörer)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar