27 juni 2015

Om kärlek, terror och tv-serier!

I orostider, sådan som tillvaron ser ut 2015, med terrordåd vars innersta logik jag aldrig kommer att förstå, om det nu finns en innersta logik alls, så känns det välbehövligt med alla inputs av kärlek som finns att tillgå.

Därför var det en välgärning att fyra konservativa domare i USA:s högsta domstol blev utmanövrerade, bortröstade och till åtlöje när fem andra domare ansåg att samkönade pars rätt att få ingå äktenskap är ett riksintresse och ingenting som förgrämda, kanske svårt religiösa, delstatsguvernörer och delstatsparlament ska ha rätt att lägga veto emot.
Vita Huset har visats i regnbågsfärger och president Obama twittrade en hyllning till beslutet.

Skådisen och politikern Arnold Schwarzenegger, tidigare med en besvärande homofob inställning, har på senare år gjort en helomvändning och stämde på fredagen in i hyllningskören till högsta domstolens beslut. Något som fick en Facebook-följare, tillika homofob, att beklaga Schwarzeneggers inställning och homofoben påstod sig vara redo att sluta följa actionskådisen, varvid denne kort svarade: ”Hasta la vista!” Bra där Arnold!

Världen behöver mer kärlek, inte mindre, och de som fortsatt ivrar för ett fördömande av gayäktenskap bör vända hem och försöka förstå varför de lider brist på kärlekskänslor och varför de fortsatt hyser agg mot medmänniskor som ingenting annat vill än att kunna visa sin kärlek!

I sammanhanget är det därför otroligt glädjande att SVT ”vågar” visa de båda engelska serierna ”Cucumber” och ”Banana”, båda två skrivna av Russel T Davis, som skapade ”Queer as Folk” för några år sedan.

De båda nya tv-serierna är alldeles utmärkta och har både skådespelare och ett tilltal som är lysande!

SVT:s hemsida intervjuas skådisen Vincent Franklin, som spelar den medelålders bögen Henry Best i ”Cucumber.” Vincent förvånas över det faktum att när han spelade ett konservativt kräk i en serie så frågade ingen honom om hans egna politiska hemvist. Nu, däremot, vill alla veta om han är bög ”på riktigt?” Varför detta är intressant att veta är en fråga som måste ställas till de som undrar!

Jag skiter i vilket i alla fall och njuter av att följa karaktären Henry och alla de andra i de två mycket sevärda tv-serierna.

Samtidigt tänker jag tanken att det är ofattbart att vi alla fortsatt måste kämpa för rätten att få leva ut vår kärlek, lycka och glädje utan att bli utsatta för allt från spott till terrordåd. Det finns alltid folk i vår närhet med en självpåtagen rätt att hata, hota och döda. Men vi andra är många, många fler och får aldrig ge upp i kampen mot allt det onda som utförs av de som lider brist! På kärlek!

10 kommentarer:

  1. "Skådisen och politikern Arnold Schwarzenegger, tidigare med en besvärande homofob inställning, har på senare år gjort en helomvändning och stämde på fredagen in i hyllningskören till högsta domstolens beslut."

    Att kalla Arnold för homofob tycker jag blir att devalvera ordets värde. Sant är att han inte stödde en könsneutral äktenskapslag till en början men visste du om att han redan på 1970-talet offentligt förklarade att det måste vara ok vara homosexuell. Mycket få i USA (eller andra länder) gjorde det då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 2005 la han, som guvernör, in sitt veto mot samkönade äktenskap. Ett par år tidigare sa han:"Jag tror att homosexuella äktenskap är något som bör vara mellan en man och en kvinna!"
      Är man inte homofob då så vet jag inte när man är det!?! Oaktat om han tyckte annorlunda på 1970-talet....

      Radera
  2. Nej, håller verkligen inte med. Att vara emot homoäktenskap 2005 måste inte vara ett tecken på homofobi. Han var vad jag vet för alla andra homoreformer. Att döma ut honom som homofob bara devalverar ordets värde inför de som verkligen är homofober. Och de finns det gott om i politiken i USA, nästan allihop inom Republikanerna.

    SvaraRadera
  3. Han tyckte inte annorlunda på 1970-talet. Är du så historielös att du tror några politiker och kändisar i USA gick ut och förklarade de var för homoäktenskap då? Kan du inte förstå att utvecklingen varit dramatisk senaste decennierna och man måste förstå i vilken kontext någon gör något.

    Barbro Westerholm var inte för homoäktenskap på 1970-talet, inte Mona Sahlin heller, jag gissar du också dömer ut dem som homofober.


    Bengt
    HBTQ-aktivist.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag dömer inte ut varken Westerholm, Sahlin eller Schwarzenegger som homofober. I dag! Däremot vidhåller jag att det hedrar Schwarzenegger att han öppet jublar över fredagens beslut i högsta domstolen.

      Radera
    2. Jag är inte historielös. Jag vet mycket väl att utvecklingen varit fantastisk. Men jag vet också att det bara är veckor sedan ett helt gäng pingstpastorer på fullaste allvar påstod att homosexuella skulle få en enkel biljett till helvetet. Därför gäller det att hålla ögonen öppna för allsköns homofober. Både i då- såväl som nutid!

      Radera
  4. Min poäng är bara att man måste betrakta en politiker i sitt sammanhang. Arnold var vad jag vet den första ledande politikern inom Republikanerna som ställde sig för en partnerskapslag för samkönade par. Han hade tokfel i äktenskapsdebatten men det i sig hävdar jag inte klassar honom som homofob.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å min poäng att det är en demokrati så underbar! Att vi tillåts tycka en hel massa saker, i vitt skilda ämnen. Något som 2015 känns som en tynande frihet!

      Radera
  5. “I believe that marriage is the union between a man and a woman. Now, for me as a Christian — for me — for me as a Christian, it is also a sacred union. God’s in the mix.” - April 17, 2008, while running for president, defining marriage at the Saddleback Presidential Forum.

    SvaraRadera
  6. Bra skrivet! Är så glad över beslutet och hoppas att det kommer att påverka många beslut i framtiden åt rätt håll! (och tack för tips på serier)
    Jag har gjort en omröstning för att se om flest anser att beslutet var bra eller dåligt, gå gärna in och rösta: http://www.plusett.nu/omrostning-4932/tycker-du-att-det-ar-bra-att-samkonade-aktenskap-h

    SvaraRadera