20 februari 2015

Skånetrafiken upphandlar med dold agenda?

I höstas visades den alldeles utmärkta dokumentären ”Hello Dakar” i SVT.

Där fick vi följa ett antal senegalesiska ungdomar som under några intensiva veckor fick lära sig svenska och, om de klarade slutproven, erbjöds anställning vid Samres telefoncentral i Dakar som hade att bl a ta emot färdtjänstbeställningar från Skåne.

Dokumentärens ”fix-stjärna”, Seinabou Dia, fick i juletid möjlighet att göra en roadtrip i bl a Skåne, satt i morgonsoffor och intervjuades av åtskilliga medieredaktioner.

Skånetrafiken påstår sig nu har gjort en ny upphandling ”som skapar ett positivt mervärde för våra kunder.”  Avtalet innebär att många ungdomar i Senegal nu blir av med sina jobb eftersom färdtjänstbeställningarna framöver ska handhas av Taxi Kurir i Lund.

Som ett argument för förändringen anger Skånetrafiken att man vill samarbeta med länder som har databehandlingsavtal med EU, något som får Samres marknadschef, Martin Andersson att påstå att trafikhuvudmannen har en dold, underförstått rasistisk, agenda.

Det är lätt att hålla med Andersson i dag!

Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken, säger att upphandlingen gjorts enligt ”gängse regler” men förklarar inte ekonomin bakom det nu fattade beslutet. Hur det kan vara möjligt att det för skattebetalarna blir billigare att flytta verksamhet från Senegal till Lund är för mig ofattbart?

Som jag uppfattade det av SVT:s dokumentär talar de anställda i Dakar bättre svenska än många svenskar och de visade också prov på god lokalkännedom i en stad, i ett land långt borta, där de aldrig varit!

Säga vad man vill men jag misstänker att det ligger en smygrasistisk hund begraven på Skånetrafikens huvudkontor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar