13 februari 2015

Debatten om Flashback ger mig flashbacks!

Aftonbladet har påbörjat arbetet med att avanonymisera de nättroll som sprider hat och annan dynga på forumet Flashback.

Genast skyndar beskyddare av anonymiteten till försvar.

Den mångkulturelle tyckaren Alexander Bard säger i en kommentar, till Resumé, att Aftonbladets insats är ”ren jävla populism” och Bard får i dag stöd på SvD Opinion där Jon Karlung, vd för Bahnhof, säger att det är fel att kartlägga de som skriver anonymt. Visserligen kallar Karlung de som inte vågar stå för sina åsikter för ”fega” men samtidigt vill han att sajten Flashback ska K-märkas!?!

Jag skulle stödja varje tjejs rätt att anonymt uttrycka sina åsikter om styrena i Afghanistan, Pakistan och Saudiarabien. Jag skulle lovprisa alla oppositionellas rätt att anonymt försöka förmå folket i Venezuela att omkullkasta den socialistiska kollaps landet står inför. Varje Nordkorean skulle ha mitt stöd att från skugglandet påtala brister när det gäller mänskliga rättigheter! Osv, osv.

Men att nättroll i Sverige ska kunna spy ur sig sitt hat anonymt är för mig ganska så främmande!

Ponera att nazisten ”Gösta” påstår rent nonsens på Flashback. Då ska han enligt Bard, Karlung och en hel massa andra ha sin fulla rätt till detta. Men så fort ”Gösta” visar sin rakade skalle, prydd med hakkors, på ett torg i en Stockholmsk söderförort så ska han, av samma människor som ovan, hatas och spärras in!?! Oaktat att han kanske inte begått något brott i samband med att han syntes torget ifråga?

Alexander Bard säger att det är jävligt att muslimer attackerar Charlie Hebdos redaktion bara för att dess tecknare ritat. Han tar sig därmed rätt att ”hata” människor av en viss religiös grupp men tycker för övrigt att yttrandefrihet bör gälla och att allas rätt till anonymt tyckande bör försvaras.

Jag brukar vara en ivrig försvarare av yttrandefriheten och har bloggat om densamma många gånger. Därifrån till att nättroll ska få tycka precis vad de vill, utan att behöva stå för eller konfronteras för sina åsikter, är steget mycket långt!

Åtminstone i en demokrati som Sverige där yttrandefrihet faktiskt råder!

Törs hatare, eller andra för den delen, inte stå för sina åsikter så borde de knipa käft!

1 kommentar:

  1. Det är tragiskt att Aftonbladet allt mer går från -att granska makten åt folket- till -att granska folket åt makten-. Det Aftonbladet gör är fel, och det kan jag tycka utan att försvara kommentarer på internetforum.

    Aftonbladets roll är inte att bedriva häxjakt mot privatpersoner som uttryckt sig olämpligt, och inte heller att hålla på med åsiktsrepression. Det är osmakligt.

    Tidningen har bytt ut sin logga två gånger, mot "Yttrandefrihet" och "Charlie Hebdo". Vem som helst kan skriva eller säga att man är för yttrandefrihet. Men det inger noll förtroende om ens agerande tyder på raka motsatsen.

    SvaraRadera