10 februari 2015

En stor journalist är död!

Jag gillar när nyheter förmedlas, inte värderas, av journalister som vill att tittaren eller lyssnaren själv ska fundera och värdera!

Därför gillade jag alltid den äldre tidens TT, Tidningarnas Telegrambyrå, vars nyhetssändningar då och då under dagen förgyllde radionyheterna. Det var rapporterande utan att vara analyserande! Analyserandet överlämnades till lyssnarna och dessa kunde därefter, om de så önskade, söka hjälp i analyser i andra typer av program.

Kaj Karlholm kan nog lätt benämnas som ”Mr TT”, en röst som ingen glömmer om han/hon någonsin hört den. ”Mrs TT” var absolut Margareta Nilsson vars röst fortfarande kan höras i allsköns offentliga sammanhang som t.ex. kollektivtrafiken och åtskilliga telefonsvarare!

Det finns ett undantag för min princip att nyheter skall ”rapporteras” inte ”värderas”!!!

Det har alldeles nyss meddelats att Knut Ståhlberg gått ur tiden, 95 år gammal. År 2006 blev han ”Riddare av den franska hederslegionen.”

Hur många gånger har vi inte fascinerats av alla de rapporter han lämnade i SVT från Frankrike där han bodde sedan krigsslutet efter andra världskriget?

Under vissa perioder vikarierade han som ”sommarvikarie” på Rapport och jag älskade varje sekund.

Inte för att jag någonsin kom ihåg ett enda ord av vad han ville förmedla i nyhetsväg utan för gestikulerandet, ögonbrynshöjningarna, ja hela uppenbarelsen.

Ingen var eller är som Knut Ståhlberg! Den typen av journalist ”bakas” inte längre utan har utgått ur sortimentet!

Jag sörjer en gammal gestikulerande murvel som jag tror fortsätter sitt grävande även på andra sidan graven!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar