1 december 2016

Val i Gambia; Försvinna eller inte?

I dag är det presidentval i Gambia, det lilla landet, omringat av Senegal, på Afrikas västkust.
Att någon annan än diktatorn Yahya Jammeh skulle vinna får nog anses som uteslutet.

Redan i somras berättade media att Jammeh påbörjat utrensningar i form av ett angiverisystem som fick oppositionella att ”försvinna.”

Jammeh är mannen som i december 2015 utropade sitt land till ”islamisk republik”, som säger sig vilja skära halsarna av alla homosexuella och som redan 2007 påstod sig ha funnit botemedlet, några höglästa suror och ett radband spelar stor roll, mot AIDS.

Ett val i Gambia går till så att den röstande lägger en kula i en trumma märkt med partiets/kandidatens namn och bild. Behjärtansvärt med tanke på de många analfabeterna i landet. Problemet är att trummorna har olika toner och så var det med den anonymiteten. Jammeh lär ha ”sitt” folk på plats i vallokalerna och då är det nog många röstande som väljer att inte ”försvinna.”

Det finns förvisso en spirande och förhoppningsfull opposition och Adama Barrow, en f.d. säkerhetsvakt utanför en butik i London, anses ha, förvisso små men ändå, möjligheter att ge Jammeh en kamp.

Frågan är om han inte ”försvunnit” innan dagen är över?

Resekoncernen Thomas Cook, där svenska Ving ingår, fortsätter att vissla, låtsas som det regnar, vilket det sällan gör i Gambia, och titta upp i skyn samtidigt som de från flera länder i Europa skickar naiva och troligen ovetande och dyrt betalande turister till landet där Yahya Jammeh högst troligt väljs till en femte presidentperiod i dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar