4 december 2016

Är politikers eller journalisters liv viktigast?

Finland har drabbats av vad som tycks vara ett vansinnesdåd där planen var att döda, oaktat vilka som dödas.

Imatra, en stad nära den ryska gränsen sörjer att ordförande i stadsfullmäktige, Tiina Wilén-Jäppinen (S), mördats kallblodigt tillsammans med två journalister när de var ute för att roa sig på lördagskvällen.

Vad är viktigast att poängtera; Att en politiker eller en journalist mördas?

Ett liv är ett liv och det är ohyggligt och fullkomligt oacceptabelt att folk får sätta livet till oavsett vilket yrke de haft, men frågan väcker mitt intresse när jag tar del av hur media behandlar den.

Som journalist kanske det faller sig naturligt att sätta de sina i högsätet, en journalist ska ju, gudbevars, granska makten och politikerna.

Å andra sidan påstår jag att vi i dag ska vara tacksamma för att vi alls har medmänniskor som vill och orkar engagera sig politiskt. Att ha lusten att vilja påverka och att ta ansvar för samhällsutvecklingen och mycket annat, och samtidigt ha kraft att stå emot hatare och meningsmotståndare, och stundtals jobbiga murvlar, kräver liksom sin kvinna eller man.

I svensk media behandlas de finska morden på lite olika sätt. Mången media gör ingen skillnad utan behandlar politikern Tiina och hennes journalistkompisar på jämställd nivå och konstaterar att tre liv gått till spillo helt i onödan i ett fruktansvärt våldsdåd.

DN har dock bestämt sig att det är journalisterna som är det viktiga i sammanhanget:Det säger en del om redaktionens syn på de som vill se till att världen blir en bättre plats. Jag är inte alldeles säker på att det alltid är journalister som är svaret på vilka som är världsförbättrare även om demokratin står sig slätt utan granskande journalistik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar