24 december 2016

Sanna invigde den enkelspåriga julaftonen!

Det är någonting med svenska traditioner som gnager!

Å ena sidan tycks merparten av landets befolkning anse att Lucia, och många andra traditioner, kan skändas till oigenkännlighet. Å andra sidan anser samma grupp av människor att ingenting på en julafton kan tillåtas förändras. Gud förbjude en jul utan Kalle, samma gamla långfilmer som alltid, visslande Johannor och nördiga Karl-Bertilsar liksom!

Jag kommer aldrig att begripa!

En annan fastetsad tradition är att media dagarna före jul, i alla sammanhang, fullkomligen vältrar sig i hur ”synd” det är om alla dem som firar julen i ensamhet. Jag vet av egen erfarenhet att första julen efter att en älskad anhörig gått ur tiden är inte lätt men i övrigt har jag firat allt ifrån Fanny & Alexander-jular till jular solo(gran)kvist. Mjukisbrallor och t-shirt, ett saftigt korsord, fin julmusik och mat efter helt eget tycke och smak är inte alls att förakta!

Sanna Nielsen fick göra tre försök med tändstickan innan ljuset var tänt och hon kunde uppmana sina föräldrar att börja andas igen. Innan dess höll hon ett fint litet tal men kunde inte heller hon låta bli att allvarligt konstatera hur trist det måste vara att fira jul i ensamhet

Onödigt! De som eventuellt lider av ensamhet behöver inte få detta ingnuggat just dagarna kring jul och för de som stortrivs i lugn och ro är påståendet bara en förvånande obegriplighet!

Sedan började Kalle och jag kollade första filmsnutten, ”Tomtens verkstad”, för att se om några nya klipp gjorts i filmen som nog är mera saxad än någon annan filmsnutt!

Expressen publicerar på eftermiddagen en text där man intervjuat Pontus Torpvret på SVT. Pontus meddelar att filmerna i årets sändning är intakta och att allt är med. Han måste ha mist allt förstånd!

I just ”Tomtens verkstad” är följande allt annat än intakt:

SVT klippte redan från första början bort en scen där tomten läser ett längre brev.

Den välkända och omdiskuterade scenen med en färgad och en blond docka som ropar ”Mummy” respektive ”Mama.” Denna scen har Disney själva kapat för gott men dubbelmoralen står i alla fall som spön i backen eftersom två förlöjligade asiater tillåts dansa in i tomtens säck senare i filmen.

I leksakernas parad fanns från början även med en docka med tydlig judisk tillhörighet. Den är också borta numera.

I slutet av filmen sjunger tomten en sång i originalversionen och denna scen har inte någonsin visats i SVT på julafton.

Tro mig; Jag gillar traditioner! Men om inga andra traditioner under året ska få tillåtas vara så som de varit så är det hög tid att vi ger oss på julafton också!

God, kanske för sista gången oföränderlig och stabbigt enahanda, Jul alla bloggläsare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar