10 december 2016

Gambia - den demokratiska drömmen dog i natt!

"Risken torde dock fortsatt vara mycket stor att både valkommission och opposition ”försvinner” och att Jammeh ogiltigförklarar valresultatet men detta får de närmaste dagarna utvisa!”

Den 2 december avslutade jag ett blogginlägg med dessa rader.

För några veckor sedan hölls presidentval i Gambia och diktatorn Yahya Jammeh erkände sig besegrad av oppositionens kandidat Adama Barrow.

Möjligtvis trodde Jammeh att, genom att medge valförlust, världens intresse då plötsligt skulle upphöra.

Natten till i dag kom bakslaget jag var nästintill bergsäker på skulle komma.

I ett tv-sänt tal meddelar Jammeh att han avvisar valresultatet. ”Misstag har skett av valkommissionen”, säger han och fortsätter med att han påstår sig ha funnit ”oacceptabla avvikelser” under valprocessen.

Jammeh, som genom åren försökt utrota oppositionella, som hastigt ”försvinner”, som utlovat att skära halsen av alla homosexuella och som utropat islamisk republik, visar åter sitt ärliga, men ack så fula, tryne!

Bäva månde nu de som firade hans valförlust, på huvudstaden Banjuls gator, den där natten för bara några veckor sedan.

Jammeh och hans gelikar har säkert dessutom stenkoll på vilka som la sina kulor i fel valtunna eftersom tunnorna i Gambia är utrustade med pinglor i olika tonlägen.

Drömmen om en demokratisk utveckling av Gambia tog slut natten till i dag.

Det lär nog Ving, som ingår i resekoncernen Thomas Cook, bortse ifrån. De, och diktator Jammeh, lär tjäna grova pengar på turismen till det lilla landet i Västafrika. En turism som de senaste åren bestått av en stor andel medelålders kvinnor i jakt på nattlig förlustelse med lokala gossar som får ett par dalasi i ersättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar