Världens godaste pepparkakor riskerar utvisning från denne
bloggares skafferi och julgotte-bord!
Sedan det avslöjats att Nyåkers använder palmolja i de outstanding smarrigaste av pepparkakor är det dags att börja tänka om. I mitt
eget fall lär det handla om att helt avstå pepparkakor eller hoppas på att
Nyåkers återfinner något slags sunt förnuft!
Att göra eget pepparkaksbak är både otroligt tidskrävande
och alls inte lika gott som de pepparkakor som varit de enda att få passera
tröskeln in i mitt hem. Vad än den mest bastanta och rabiata hempepparkaksdegskavlaren
påstår så går det inte att få till samma spröd- och tunnhet som i en
fabriksproducerad pepparkaka! Punkt!
Jag har vid flera tillfällen bloggat om det absolut
förkastliga i att köpa produkter med palmolja i och jag för ett ständigt krig
med ”min” ICA-handlare som inte vill sälja dansk fläskfilé eller irländsk
köttfärs men som kränger oerhörda mängder av produkter innehållandes just
palmolja.
Jag skiter fortsatt i att producenter påstår att just deras
palmolja är ”certifierad!” Borneos orangutanger, på utdöende, tror inte heller
på det s.k. certifierandet! Dessutom används ofta barnarbetare i produktionen
av palmolja!
Enligt SVT Nyheter Västerbotten så testar just nu Nyåkers
att göra sina fantastiska pepparkakor utan palmolja. Så alldeles utmärkt! Jag,
och jag hoppas många andra, kommer nämligen att hädanefter även rata
pepparkakor, jordnötter, chips, bordsmargarin och annat som innehåller den förhatliga
palmoljan!
Om jag så ska få överleva utan favortitpepparkakorna så må
det sannerligen vara både behjärtansvärt och själsligt lugnande om än med stor
saknad!
Det är mer än hög tid att livsmedelsproducenter som säljer
sina produkter utan palmolja i Sverige börja märka upp förpackningarna så att
det blir en enkel match att välja i butikshyllorna. En liknande märkning finns
redan, och är framgångsrik, i Centraleuropa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar