17 juni 2016

Rätt bannlysa Ryssland från OS!

Det börjar osa katt för de ryska friidrottarna.

Enligt ett nyhetstelegram, från TT som citerar ryska Tass, på lördagseftermiddagen har IAAF, Internationella friidrottsförbundet, beslutat att inte häva avstängningen av de ryska idrottarna och därmed är det inte troligt med något ryskt friidrottsdeltagande vid OS i Rio i sommar.

Så alldeles utmärkt!

Enligt Vladimir Putin har Ryssland aldrig understött den dopning som nu straffar landet. 

Möjligen, men inte alls särskilt troligt, har han rätt men arvet från Sovjetunionen och övriga forna öststater tycks fortsätta att vara mer än levande.

Åtskilliga är de idrottsmän från Östeuropa som genom tiderna presterat resultat långt bortom det normala.

Vem minns inte lokomotivet Jarmila Kratochvílová som, tävlande för Tjeckoslovakien, ångade på på medeldistansbanorna som ett vulgärt och ostoppbart piller- och injektionsmissfoster?

Hennes ”bröder” och ”systrar” i forna Östtyskland var inte mycket sämre och heller inte ”släktingarna” i Sovjetunionen.

Putin kan självklart påstå vad som helst, allt han tror på och lite till, men han kan inte förneka att kontrollanter från IAAF förnekats att närvara vid inomryska tävlingar eller att hans egen säkerhetstjänst, FSB, misstänks ha manipulerat de prover som någon enstaka gång tillåtits att tas bland alla de testosteronstinna och bloddopade ”mästaridrottarna”! I många fall har hans ryska toppidrottare dessutom gjort allt som står i deras makt för att hålla sig undan närhelst ett urin- eller blodprov efterfrågas i kampen för en ren idrott.

Det finns de som tycker att idrottare borde få dopa sig helt fritt och jag är benägen att hålla med om ett antal kriterier ställs upp:

Sådana tävlingar bör hållas på någon obebodd plats på den ryska tundran och deltagarna bör hållas inom ett begränsat geografiskt område som de aldrig tillåts lämna. Inte ens då de manliga idrottarna behöver hjälp med krympande testiklar eller de kvinnliga sportarna vill ha en kur mot att de kan sjunga ”Ol’ man river” i rätt tonart!

Ska idrottstävlingar vara trovärdiga så måste arbetet mot dopning tillåtas fortsätta, gärna utökas, och därför är IAAF’s besked i dag en seger för alla de som vill tävla på lika villkor och för alla oss som vill, och gillar att, beskåda en ärlig kamp mellan världens främsta, och rena, idrottare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar