26 juni 2016

Calle Jonsson snart fri - I alla fall i lagens namn!

En sommardag för 15 år sedan inträffade ett knivdåd på den grekiska ön Kos. Offrets blod påträffades på den då 18-årige Calle Jonssons t-shirt
.
Resten är en lång rättslig soppa där Calle åtalades och frikändes men där grekiska myndigheter valde att öppna utredningen igen 2014 därför att offret uppenbarligen presenterat nya fakta och valt att driva ärendet på egen hand. I samband med att Calle, efter att åter ha hörts av svenska myndigheter, skulle delges utredningen så gick han upp i rök och har inte synts till sedan dess.

Den 26 juli preskriberas fallet av svenska myndigheter och ett utlämnande till Grekland är inte längre möjligt.

I samband med att Calle försvann från jordens yta sa hans pappa att sonen befann sig utomlands på semester. (Vilken jäkla semestertripp det måste handla om!)

Fast senare har Calle folkbokfört sig på en ny adress, i Stockholmsområdet, så semestern kanske har tagit slut?

Vad är det som får en i dag 33-åring att hålla sig undan lagens långa arm?

Han nekade till brott när det begav sig framför skranket i Grekland. Varför fortsätter han inte att göra detta som vuxen utan väljer att ”semestra”?

En 18-åring, vem som helst, på chartertripp till Kos i början av 2000-talet hade högst troligt en hög promillehalt i blodet under större delen av vistelsen. Kanske minns inte Calle innerst inne vad han gjorde eller inte gjorde den där olycksaliga dagen.

Vad har de svenska myndigheterna gjort för att försöka lokalisera Calle? Det får vi inte heller veta nu när media börjar rapportera om det nära förestående preskriberandet.

Är det bara jag som tycker att omständigheterna inte är alldeles så pass solklara som vi skulle önska att de vore?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar