2 juni 2016

"Ej i trafik" i 70 knyck?

Stod vid en busshållplats på Valhallavägen i rusningstrafik. Väntade på bussen som påstods skulle komma om två minuter men när dessa två minuter gått så ändrades skyltningen och vips stod det sju minuter. Vad hände? Fick bussjäveln härdsmälta eller började illbacka i något kollektivtrafikkörfält längre bort? Det där med s k ”realtidsskyltar” lämnar under stundom en hel del att önska!

Medan alltfler stressade huvudstadsbor samlades kring busshållplatsstolpen kunde vi förfärat se ett antal bussar köra förbi i typ 70 knyck, på gatan där 50 km/tim råder om inte 30 km/tim som vid ett antal skolor utmed esplanaden.

Samtliga hastighetsdårar till busschaffisar hade skyltat sina fordon helt enligt någon företagsinstruktion och helt plötsligt finner jag mig utbrista, trots att jag sett samma skyltning vid massor av tillfällen, ”Ej i trafik?”

Nähä? Och om ni ej är i trafik, vad är ni då? Spökfordon från någon slags andlig parallellvärld som vi åskadare, i levande livet, hallucinerar fram ur vårt undermedvetna?

Samma meddelande, ”Ej i trafik” kan lysa emot oss i tunnelbanan när tomma tåg susar förbi perronger fulla av potentiella, ressugna och framkomstlystna resenärer!

Vet att många andra kollektivtrafikbolag, långt bortom den stockholmska rusningsstressen, skyltar fordon med ”Tyvärr ej i tjänst” när dessa, av någon ofta obegriplig anledning, måste transporteras från punkt A till punkt B utan att låta resenärer följa med en bit på vägen.

Jag tänker att det kan sannerligen inte vara lätt för en nysvensk att lära sig vårt vackra och annorlunda språk. Om det ”offentliga” väljer att använda språkliga vidrigheter så lär nysvenskens integrationsvilja stöta på patrull när de får veta att framrusande fordon på vägar och spår ej är i trafik!

Dags för en ändring i skyltsystem och tjänsteföreskrifter SL?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar