10 juni 2016

Handen på hjärtat; Måste vi skaka hand?

Den senaste tiden har någon slags kvasidebatt med rasistiska undertoner brutit ut på sociala medier efter att flera fall har uppdagats där muslimska män vägrat att skaka tass med kvinnor.

Gränspolisen i Skåne är senaste fallet. En nyanställd muslimsk manlig passkontrollant vägrar att ta i hand när han hälsar på sina kvinnliga kollegor, även överordnade sådana.

Själv tänker jag på tiden kring de senaste svin- och fågelinfluensorna då ingen, absolut ingen, skulle hälsa på andra genom handslag och där handspritförråden ändå tog slut i riket p.g.a. alla människors plötsliga bacillskräck.

Jag själv skakar aldrig hand med någon alls när jag är snorförkyld!

Att passkontrollanten gör det av respekt för sin tro och ovilja att kränka någon borde verkligen inte vara en big deal för någon. Tvärtom; Mångfald är nödvändig och underbar!

Passkontrollanten i det aktuella fallet väljer att hälsa genom att lägga sin högra hand över sitt eget hjärta. En så alldeles underbart vacker gest!

Vem vet var den hand nyss varit, som de som i dag är kritiska över det val som några muslimska män gör glatt greppar i iver att få hälsa? Med tanke på att det tycks vara så att en stor del av mänskligheten inte längre ens ids tvätta händerna efter avslutat toalettbesök så är hela debatten minst sagt märklig!

I Magdalena Ribbings spalt i DN har det på senaste tiden pågått en debatt om det eviga kramande som folk vill ägna sig åt i parti och minut, även med människor som inte alls är särskilt nära bekanta.

Jag anser att vi alla borde ta efter passkontrollanten i Skåne och införa en hälsningsgest som innebär att var och en lägger sin hand över sitt eget hjärta. Mer respektingivande och vackrare än så kan det knappast bli och dessutom skulle vi troligen slippa en hel massa utbrott av vinterkräksjukor och annat oknytt som frodas i vårt land där vi måste kramas utan att mena ett enda dugg med detta!

Handen på hjärtat; Kan vi inte bara acceptera att möjligheterna att socialisera med andra människor inte är beroende av att få ta i hand eller kramas, oavsett kön på motparten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar