6 juni 2016

Exotiskt när kryssare angör Norrlandshamnar!

I går lämnade jag av goda vänner vid Birkaterminalen vid Stadsgården i Stockholm. Birka Cruises är företaget vars fartyg m/s Birka vanligtvis fraktar svenskar på 22-timmars kryssningar till Mariehamn på Åland.

Under somrarna gör fartyget avsteg från den vanliga rutten och för sina passagerare till resmål som t.ex. Bornholm.

Just i går var det premiär för en kryss norrut utmed Sveriges kust och efter ett kortare stopp i Mariehamn i gårkväll, för att kunna försvara taxfreeförsäljningen, så angjorde fartyget i dag Härnösand.

Redan tidigt i morse fick jag ett mess om att ”det är ett väldigt pådrag här” då fartyget höll på att lägga till i Härnösands djuphavshamn.

Tidningen Allehanda, producerad av Mittmedia, har under dagen givit mig månget leende då de förutom en lång artikel placerad som ”etta” på hemsidan dessutom har ett tv-inslag på sin webbsida. Även SVT Nyheter Västernorrland och SR P4 Västernorrland uppmärksammar kryssningsbesöket i ett par nyhetsinslag!

Det är som att hela Härnösand stigit upp i ottan för att möta de 1500 ”sydlänningarna” som under några timmar invaderade staden.

Härnösands paradorkester mötte upp på kajen liksom stadens kommunalråd Fred Nilsson (S).

I tidningsartikeln får vi veta att det inte varit ett lätt jobb för de turistansvariga i staden (finns det verkligen sådana i Härnösand?) att skaka fram guider och bussar till de horder, som likt blåhåriga amerikanska tanter på någon kryssares dagsbesök i huvudstaden, ville se allt det som nu kan finnas att se i omnejden.

Mina bekanta tog visst en tur till Höga Kusten-bron tror jag!

I morgon bitti angör m/s Birka Luleå. Återstår om norrbottningarna också går man ur huse och om bussturen då går till Gammelstaden eller järnverket eller kanske till Sunderby sjukhus?

Hur som helst så är det med en smula avundsjuka jag nu får rapporter om en trevlig sommarkryss till trakter där stockholmare uppenbarligen ses som något ytterst exotiskt!

Heder åt Birka Cruises i alla fall som utnyttjar sommardagar åt att visa Ålandskryssare att det finns mer att se än barhäng under några timmar till havs! Uppenbarligen ett framgångsrikt koncept eftersom den pågående kryssningen varit fullbokad i månader!

På onsdag återvänder m/s Birka till huvudstaden igen. Då återstår det för denne bloggare att genast starta debriefingprocessen för att återanpassa sina bekanta till ett liv i den hetsiga huvudstaden.

Inte så lite rart är det i alla fall att även ett kryssningsrederi inser att marknaden för resor till platser bortom storstad och fylleslag har sin absoluta marknad.

Sverige är fantastiskt och baske mig om det snart inte vore dags för en tripp ut i klorofyllen även för denne skribent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar