21 juni 2016

Kubanskt kaffe med besk eftersmak!

Jag har fortsatt svårt för diktaturer och jag är nog en sann demokratikramare. Att själv, fritt, kunna välja de som ska styra i ens land måste för alltid vara en grundläggande demokratisk rättighet!

När en multinationell koncern, i det aktuella fallet Nestlé, med varumärken som ”After Eight”, ”Nescafé”, ”Mövenpick”, ”Perrier” och åtskilliga andra välkända produkter, i alltför profithungriga ordalag meddelar omvärlden att nu ska det minsann säljas kubanskt kaffe så är detta mer än bekymmersamt för denne bloggare.

TT berättar att Nestlé-ägda ”Nespresso” nu lanserar kubanskt kaffe på den amerikanska marknaden. Kaffet saluförs med ord som att smaken är som ”mild karamell” och Guillaume Le Cunff, Nespresso-boss i USA talar om ett ”fantastiskt kaffe” som han hoppas att det amerikanska folket ska få njuta av nu och i många år framöver.

I telegrammet sägs inte ett endaste dugg om vart pengarna för det kubanska kaffet kommer att hamna. Jag håller det dock inte för särskilt troligt, tills motsatsen bevisas, att dollarna hamnar i någon annans kassakista än den kommunistiska diktaturens.

Någon ”mild karamell” för de som hoppas på en demokratisk utveckling av det karibiska öriket lär det förmodligen inte handla om. Snarare en ny käftsmäll medan Castroregimen gnuggar händerna av lycka över de alltför tidigt upptinade relationerna med stora grannen i norr.

Som konsumenter i en demokrati kan vi välja vilka produkter vi väljer och basera våra val på sådana självklarheter som mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i producentlandet. I mången vänsterdiktatur låter detta inte sig göras.

Troligen är det kubanska kaffet alldeles underbart gott men vad spelar det för roll om det ger konsumenterna sura uppstötningar av dåligt samvete?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar