25 juni 2016

Holländsk hjälte vill rensa haven från plast!

Redan för ett par år sedan började holländaren Boyan Slat göra sig ett namn när det gäller miljöfrågor och det faktum att våra världshav är i akut behov att rensas från de oerhörda plastskräphögar som snurrar runt.

Jag har missat Boyans kamp ända till jag häromdagen läste en artikel, ursprungligen från TT, på SVT.

Under ett dyk i Grekland insåg Boyan att våra hav består av mer plast än fisk och att den fisk som simmar omkring i våra hav mer eller mindre liknar pet-flaskor.

I en intervju i DI Weekend från i januari berättar Boyan att han redan som tvååring byggde stolar när andra jämngamla lärde sig hur deras leksaker fungerade. Fan tro’t men det låter ju bra!

Efter dyket utanför den grekiska ön Lesbos, som 16-åring, har Boyan ägnat sin tid åt att fundera på hur vi ska kunna rena våra hav från all plast och nu är det snart dags för att testa idéerna i verkligheten.

Projektet ”The Ocean Cleanup” sätter i dagarna ut en 100 meter lång prototyp i Nordsjön, utanför Nederländernas kust. Tanken är att barriärer som denna prototyp ska samla upp plastavfall ur havet så att detta ska kunna sändas iland för återvinning.

Målet för ”The Ocean Cleanup” är att senast år 2020 ha placerat ut 10 mil långa barriärer i havet mellan Kalifornien och Hawaii.

Det är bara att önska Boyan Slat och hans medarbetare all lycka till och att uppmana världens styrande att sponsra arbetet för ett renare hav!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar