15 juni 2016

Kissa i duschen? Ja, varför inte?

Brukar du pinka i duschen?

Häromdagen skrev TT en artikel om saken och ställde sig frågan om man i så fall är en miljövän eller bara äcklig i största allmänhet.

I snitt förbrukar vi sex liter vatten varje gång vi spolar medan duschslangar av modernt slag är snåla med vatten och en normallång dusch förbrukar inte mer än en toalettspolning. Varför då inte förena nödvändigt nödiga behov med nyttig självsanering?

Det är ju inte direkt så att det ena avloppet leder ut i ett annat rör än det andra!

På branschorganisationen Svenskt Vatten är man dock skeptisk till att det skulle finnas fördelar med att kissa i duschen. De påstår, enligt TT, att vi i Sverige har gott om vatten och att detta vatten inte kostar särskilt mycket, bara ett par ören per liter.

Själv tänker jag att jag inte riktigt förstår detta resonemang.

Summan av mängden vatten på vår jord lär vara konstant. Dock är det ju så att många människor på vår jord lider av en enorm brist på vatten eller att det vatten de har tillgång till är starkt förorenat. Allt medan urinen från en frisk människa är steril och faktiskt drickbar.

Jag har därför svårt att se att jag skulle både spola i toaletten och ta en långdusch bara för att vi har mycket vatten och att detta är billigt!?!

TT konstaterar att om vi i Sverige skulle byta ut ett toalettbesök om dagen mot att kissa i duschen så skulle vi spara ca 21 miljarder liter vatten på bara ett år. Är detta inte ett behjärtansvärt ändamål?

Nu är jag inte, i alla fall inte ännu, en person som dagligen pinkar i duschen men artikeln från TT har fått mig att börja fundera på om det inte är dags. En stressad morgon kan det hända att jag rakar mig, duschar och tvättar håret i stort sett samtidigt. Det är ett verk som tar ca 5 minuter totalt, i alla fall om det är bråttom. Att skippa toalettkissandet skulle kunna spara någon minut till, alls icke att förakta i vardagsstressen.

Dessutom är jag en sådan miljömarodör som sköljer disken under rinnande vatten och som låter kallvattenkranen skvala, i väntan på kallare vatten, när jag är törstig. Att ställa in en kanna med vatten i kylen kommer jag aldrig ihåg förrän det är för sent! 
Kanske är det hög tid för många, inklusive denne bloggare, att tänka om!

Om alla sparade ännu mera vatten och om forskningen kunde komma på ett miljövänligt och billigt sätt att tillse att de som verkligen skulle behöva rent vatten också fick det skulle mycket vara vunnet för många på vår jord.

Nä, nu är jag både svettig och pinknödig; Kanske är det dags att ta en dusch?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar