18 april 2016

Om Nobel Center och nejsägarmobben!

Det känns inte som om det är en direkt slump att DN på måndagen bjuder på två diametralt väsensskilda texter om Nobel Centers vara eller inte vara.

På DN Debatt skriver Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, om alla de varianter av nej-sägare som genomsyrat debatten under alltför lång tid.

I DN Kultur brer Maria Schottenius ut sig i samma ämne och bekräftar med sin sura uppstötning det som Heikensten redan konstaterat. Skillnaden är att Schottenius tillhör den brokiga skara nejsägare som inte har annat på agendan än att säga nej. Till allt. Hela tiden.

Att Schottenius inte säger nej, av bara farten, till sina egna pamfletter i DN Kultur är nästintill förvånande! Fast var skulle hon då lufta sina åsikter?

Schottenius tillhör den märkliga skara som ständigt vill stoppa, hindra och förbjuda. Så länge som de får gå ”gratis” på museum! Annars ska långbänkarna ältas ur led i alla möjliga och fullständigt omöjliga sammanhang!

I slutet av sin text undrar hon vad Kungen tycker om Nobel Center? När hennes intresse för vårt kungahus blommade ut är ganska så oklart!

I en replik till Heikensten, som publicerats på webben nu och som säkert kommer i morgondagens tidning, erkänner sig Lotta Edholm (L) och Björn Ljung (L) tillhöra nejsägarna. De påstår att Nobel Center inte passar i miljön och att det är bedrövligt att riva tullhuset från 1876. När de senast besökte eller beundrade tullhuset får vi inte veta!

Till skillnad från Schottenius så skriver de dock att det alltid kommer att finnas människor som har en annan åsikt än t ex Lars Heikensten. Schottenius har aldrig varit så ödmjuk utan framställer ofta sina egna åsikter som enarådande sanningar!

Självklart ska vi ha ett Nobel Center på central plats i vår vackra huvudstad. När det dessutom enligt planerna har den spektakulärt annorlunda arkitektur som det har så borde saken sedan länge ha varit ur världen. Tullhuset, eller en kopia av detsamma, skulle passa som handen i handsken på Skansen!

Det är dags för Schottenius och den brokiga nejsägarskaran att gå vidare i livet. Jag är säker på att de snart nog finner nya innovationer att kraftfullt säga nej till!

1 kommentar:

  1. Tullhuset på Skansen - var finns det någon maritim miljö där ?
    Det är märkligt hur lite intresse det finns för Stockholm som skärgårds- och sjöfartsstad. Såväl sjöfartsverket som det största turistbåt/bussrederiet Strömma samt besättningar och trafikanter säger nej till rivningarna av sjöfartens byggnader. Det finns inget som helst som säger att ett Nobel Center måste ligga på bästa kajplats. https://www.youtube.com/watch?v=Z8TvJLMqBYI

    SvaraRadera