5 april 2016

Är en siesta ett minne blott?

Ur led är kanske snart tiden i Spanien!

Läser en DN-artikel som berättar att den spanske premiärministern, Mariano Rajoy, föreslår att landet ska lämna traditionen med siesta bakom sig och att hans land också ska byta tidszon.

Det senare, om tidszonen, är lätt att förstå när man tittar på en karta. Det vore helt i sin ordning att landet bytte till samma zon som Storbritannien och Portugal.

När det gäller siestan så är det kanske mest av nostalgiska skäl som jag reagerar.

En gång för länge sedan arbetade och bodde jag i Spanien. Under lugna dagar kunde jag kosta på mig ett par timmars vila på eftermiddagen för att sedan, med förnyade krafter, ta nya tag några timmar till. Kvällarna blev sena men i landet där människor som tidigast intar sin middag efter 22-tiden så är det fullt begripligt att eftermiddagssömn är ett slags måste för att orka med dygnets olika rutiner.

Siestan kom till för att inte en levande varelse orkar tänka konkreta tankar, eller utföra kvalificerade arbetsuppgifter, under de timmar på dagen då solen gassar och termometrarna slår i taken. Då är det liksom nödvändigt med fördragna fönsterluckor och vila i svala sovrum som gäller för att man inte ska försmäkta.

Med allt längre pendlingsavstånd mellan jobb och bostad, så även i Spanien, så klämtar nog klockan för siestan och Rajoy har en poäng. Dock tror jag att det kommer att bli en herrans turbulens bland spanjorerna i allmänhet.

För hur skulle det se ut om de små tallrikarna med tapas, nedsköljda med åtskilliga glas Cava, skulle vara tvungna att intas redan vid sex-tiden på eftermiddagen? Hur skulle en hel befolkning klara av att stiga upp tidigare på morgnarna efter sena vardagsmiddagar? Är alla de caféer som i dag serverar Café con Leche med, som på Mallorca, en Ensaimada runt halv tio-rycket på förmiddagen, dödsdömda?

Som DN konstaterar så är en siesta, enligt vetenskapliga undersökningar, en lisa för själen, välbefinnandet och humöret.

Om Rajoy tvingar igenom siestavetot så lär han inte få färre separatistiska regioner att kämpa emot!

Skruva gärna de spanska klockorna bakåt en timme Mariano! Men rör du middagsluren tror jag att du kommer att mötas av fler ”¡MIERDA!” än du mäktar med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar