3 april 2016

Om ett Jehovas vittne som blir Prideordförande!

Nej, man kan inte med den godaste vilja i världen påstå att Pridefestivaler och Jehovas vittnen är en kompatibel kombination.

Därför drar rubriken ”Jehovas vittne blir prideordförande” genast mina ögon till sig. Det är QX.se som berättar om vittnet Sondra Karlsson-Osmancevic som just valts till prideordförande i Örebro.

Sondra testade att ta livet av sig för nio år sedan och fann därefter ”trygghet och gemenskap” i Jehovas vittnen.

Hon säger att hon inte alls vet hur det är att vara gay men att hon förfasades när en församlingsmedlem uteslöts när denne tvingades ut ur den berömda garderoben.

Nu väntar uteslutning även för Sondra som vet att berätta att det finns flera homosexuella i sekten som anser att hbtq-folk är värre än paria.

I min egen hjärna snurrar det och jag konstaterar att frågan om hur stort universum är lättare går att finna svaret på än hur ett vittne säger sig ha upplevt trygghet bland sektmedlemmar för att nu bli prideordförande.

Det handlar inte bara om att Sondra naturligtvis gör rätt som lämnar sekten, det borde betydligt fler hjärntvättade medlemmar göra, utan också om hur man i Örebros prideorganisation resonerade inför valet av ny ordförande.

Vi snackar här om en person som, åtminstone under nio år, bekänt sig till mossiga bibelord, vägrar blodtransfusioner, sett uteslutna medlemmar som ”döda” och som tar avstånd till allt som har att göra med regnbågsfamiljernas värld. Förutom att endast en begränsad skara får plats i paradiset enligt sektens tro och att antalet platser där inte ens räcker till samtliga medlemmar!

Det må så vara att Sondra nu tycks stå för andra värderingar. Eller gör hon det? Hon säger i intervjun med QX att hon under tiden som vittne blivit en mer empatisk människa.

Säga vad man vill men ordet empatisk är inte heller kompatibelt med Jehovas vittnen!

På QX fråga till församlingens äldste, Roger Björk, om kärleken inte är allt blir svaret: ”Det som hänt är en överträdelse” och i övrigt meddelar han att allt som står i bibeln viktigt.
Så otroligt skönt det är att vi alla är olika och att alla inte har en lika insnöad människosyn som Roger Björk.

Frågan är om Pride i Örebro nu kanske blir så extremt ”olika” så att det går överstyr åt andra hållet? Ett heterosexuellt f.d. vittne kanske inte är optimalt i ledningen för en organisation vars viktigaste idé ändå måste vara mångfald!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar