12 april 2016

ESC 2016 - mina åsikter om låtarna!

Med mindre än en månad kvar till Eurovision Song Contest 2016 intar den svenska huvudstaden och medvetandena på horder av schlagerintresserade är det dags för en gammal fin tradition: Mina omdömen om låtarna!

Vi är några vänner som varje år sätter en ära i att tippa rätt, förutom att kraftfullt håna varandra för vad dessa anser. Ifjol var inte mitt höjdar-år i denna musikaliska gissningslek eftersom många av mina favoriter hamnade rejält på efterkälken i resultatlistan. Men skam den som ger sig! Här kommer därför mina, inte helt ödmjuka, åsikter om vad som komma skall från Globen den 10, 12 och 14 maj

Kommentera gärna och berätta vad just du tror!

För dig som ännu inte lyssnat in dig kan jag rekommendera den officiella hemsidan: www.eurovision.tv.

Semifinal 1, 10 maj

Finland
Årets Eurovision inleds med dussinpop från vårt östra grannland. I videon har Sandhja och hennes kompisar spökats ut i något som nog är tänkt att locka oss från att inte tänka på den intetsägande låten. Det här låter som något som deltog för något gammalt östland för många år sedan, i eftersträvan att låta som modern pop. Det gjorde det inte den gången och, ledsen Suomi, det gör det inte den här gången heller!

Grekland
Introt får mig att reagera. Vad är detta? Intressant! Balkanklanger som påminner om något stort bidrag från forna Jugoslavien. Några sekunder senare spårar det ut fullständigt när den numera sedvanliga grekiska rappen tyvärr tillåts förstöra det som möjligen hade kunnat bli bra. Det spelar ingen roll att den långhårige löparen i videon är bildskön som en hunkig Adonis , jag torkar fukten ur mina mungipor, för det här är så urtrist så att jag får fundera på kisspaus redan under det andra bidraget i årets ESC.

Moldavien
Landet vars bidrag har en tendens att dyka upp i den svenska uttagningen några år senare skickar vackra Lidia, som tagen ur en reklam film för någon som viskar ”because I’m worth it.” Nu rycker det lite i dansnerven men samtidigt konstaterar jag att detta har jag hört så många gånger tidigare. Vilken låt är detta ett plagiat på? Kanske har de snott något gammalt svenskt bidrag och piffat upp detta en smula? I videon kan Lidia sjunga men hur blir detta live i Globen? Kanske knycker hon en finalplats för att där komma bland de sista i resultatlistan.

Ungern
Här kommer tonårstjejer, och tonårskillars också för den delen, hjärtan att slå dubbla slag. Med tung rytm, visslingar, raspig röst och ett par dagars skäggstubb så gör Freddie låten rättvisa. Jag backar och kollar videon en extra gång. Gillar det jag ser! Men någon jättedänga som liras på repeat kommer den inte att bli, varken hemma hos mig eller ute i Europa.

Kroatien
Videon innehåller åska och sedvanliga turistbroschyrbilder men någon balkanmusik är det inte tal om och sångerskan får vi aldrig se. De som inte pinkade under Greklands bidrag får här chansen. Vi andra fyller på vin i våra glas. Herrejösses vad tråkigt, bullrigt och gapigt!

Nederländerna
Holländarna fortsätter på den inslagna traditionen med country and western-stuk. Skitsnygg, lätt vindögd gosse med skön röst och akustiska gitarrer, som jag gillar så mycket, vad mer kan jag begära? Oj, vad jag fullkomligen älskar detta! Vill höra, om och om igen och tror att det kommer att bära långt upp i toppen. Fasiken, måste nog boka en Amerika-tripp snart. Hade jag varit sisådär 30 år yngre hade jag i stället åkt till Amsterdam för att finna mig en make påminnande om sångaren…

Armenien
Det tar ett tag i år men här kommer det första utstuderade wailandet i årets tävling, typ Mariah Carey. Inledningen på låten är intressant mystisk men bygger inte upp särskilt bra till det som komma skall för introt är återigen bättre än låten i sin helhet. Jag inbillar mig att hon har något viktigt att säga men hur jag än anstränger mig så varken hör jag, eller vill höra, texten som hon skriker fram mellan utbrotten av ylande!

San Marino
Det här gör mig så schizofren så att jag varken vet ut eller in! För första gången i kväll hör vi usel engelska framförd av en sol och vårare som jag troligen såg ragga gäster på någon strand på Mallorca när jag i början av 1980-talet var reseledare där. Brudarna på scen krälar i stoftet för Serhat, och han själv lirar fickpingis i brallorna, och jag blir ganska illa berörd. Men så är det det där med låten som jag ju faktiskt gillar. Hederlig gammal discodänga som Baccara säkert sjungit hundratals gånger. Min tekopp men ändå inte! Brrr!

Ryssland
Å vad jag fullkomligen hatar att säga detta om låten som representerar landet som jag föraktar så mycket; Ryssland kommer att slåss om bucklan i Globen. Om Sergey ens får någon att slåss emot. Det fina är att han, som är skitsnygg, sjunger bra och har en kanonlåt kommer att bli hett villebråd bland alla bögar som samlas i Stockholm i maj, till förtret för Putin och dennes pojkar hemma i Kreml. Låten och Sergey har verkligen segervittring! Tyvärr! Hoppas att bildproducenten lägger in ovanligt många regnbågsflaggor i bild när bidraget framförs!

Tjeckien
Mäktig ballad framförd av begåvad, åtminstone om man ska tro videon, sångerska. Jag gillar det jag hör och hoppas att Gabriela fixar låten live.

Cypern
Bidrag från Cypern, nästan lika Eurovision-besatt som Sverige, brukar rendera deltagarna en plats under Pridefestivalens schlagerkväll. Så blir det nog inte i år men det beror inte på att låten är usel för det här är en riktigt bra och svängig rocklåt framförda av ett gäng gossar jag helst avstår från att möta på en mörk bakgata. Kanske inte når ända fram men jag gillar att lyssna på låten. Om jag slipper se artisterna!

Österrike
Omgiven av blommor, såpbubblor och det som ser ut som vita flugsvampar får vi här en pårökt och speedad fransk chanson av begåvad tjej med diamanter i pannan. Jag blir otroligt förvirrad och tänker att denna låt borde ha representerat Frankrike nån gång för länge sedan. Främst beror det förstås på att sångerskan Zoë, medan hon marscherar på ett rullband, sjunger på franska som ju inte är vanligt för österrikiska bidrag. Trallvänligt och jag kan inte låta bli att le en smula förnöjsamt åt spektaklet. Var är mina gamla Vanessa Paradis-skivor?

Estland
Oj, här är det estniskt svårmod framfört av gosse som aldrig ler och troligen heller aldrig har gjort det! Han har heller inte opererat bort polyperna som gör att han låter igensatt i hela huvudet. Jag tycker verkligen att det här är kvällens hittills tråkigaste låt. Bättre brukar vi kunna förvänta oss från Tallinn.

Azerbajdzjan
Modern poplåt som har några harmonier i versen som gör att jag hajar till eftersom de sticker ut och väcker intresset. Synd att inte refrängen, som mest är gapig, gör det. Jag tror att det kommer att gå bra för Samra även om jag själv inte fastnar mer än för ett par harmonier i verserna.

Montenegro
Vidrig rocklåt med belysningseffekter som kommer att ge mängder av tittare epilepsi den 10 maj. Absolut intetsägande och så ointressant så att jag gärna velat veta vilka motståndarna var i Podgorica? Ta bort! Genast!

Island
Jag brukar fullkomligen älska det Island skickar till tävlingen eftersom låtarna brukar sticka ut på ett underbart annorlunda sätt. I år sticker det inte ut alls utan är en dansdänga av allmänt västerländskt slag. Men vad spelar det för roll? Jag far upp och tar några dansmoves på vardagsrumsgolvet och gillar årets isländska bidrag lika mycket som jag brukar göra detsamma! Det blir inte Eurovision i Reykjavik nästa år men jag kommer att fortsätta dansa till denna låt!

Bosnien och Hercegovina
Åååh, bara de första sekunderna gör att jag får ståpäls. En cello, flöjt och trummor, balkanklanger så att klockorna stannar! Sången framförs av ett par som har fler år på nacken än vad någon av de tidigare snorvalparna har. De sjunger på sitt eget språk och tonspråket är så där mycket Balkan som jag alltid gillar. Hade vi sluppit sticket där killen stammande forcerar fram fler ord än vad som är hälsosamt så hade detta kunnat gå betydligt längre än vad det nu kommer att göra!

Malta
2002 sjöng Ira Losco sig raka vägen i mitt hjärta med låten ”7th wonder” då hon i slutet gräver fram konfetti från något skrymsle i höjd med brösten och sedan blåser ut detta rakt in i allas soffhörnor. Då var jag en smula kär! Nu är hon tillbaka med något betydligt ruffigare. Hon har en röst utöver genomsnittet och är säkert en artist i Valettas toppskikt men den här gången blir jag varken kär eller glad. Intetsägande och jag kommer aldrig att komma ihåg låten om någon frågar mig två minuter efter att jag senast hörde den.

Semifinal 2, 12 maj

Lettland
En (homosexuell?) svärmorsdröm med en annorlunda låt för att vara Lettland. Det här går jag i gång på. Bara en sån sak som att han ser ut att ha så jäkla kul på scenen gör att jag blir lika glad och vill dansa. Bra dunka-dunka och han har en röst som går rakt in i mitt hjärta. En kanonstart på semi 2!

Polen
Men snälla nån! Ska den andra semin fortsätta så här så kommer jag att behöva duscha kallt! Här är det långhårigt, utstrålning och stor röst. Rysningar! Storsvulstig ballad! I love! I min bekantskapskrets får jag inte tycka om ballader i den omfattning som jag gör men när livet slamrar förbi i 180 så faller pampiga ballader av naturliga orsaker denne bloggare på de fuktiga läpparna! Warszawa 2017? Ja, varför inte? Så jäkla bra och pampigt!

Schweiz
Traditionen som började med Lys Assia och följdes upp många år senare med Celine Dion är inget som schweizarna har hängt i tyrolerhattarna eller runt halsarna på St Bernhardshundarna! Det har varit frälsissoldater, svenskrelaterade sångerskor som heter Gun och gud-vet-vad. Årets sångerska, Rykka, har precis som Celine hade Kanada som sitt hemland. Något genombrott som storsångerskan Dion får vi dock inte här eftersom låten är tjatig och trist och fullständigt förutsägbar! Gäsp! Först kisspaus och sedan påfyllning i glaset tack!

Israel
Men snälla Israel; Har alla kompositörer i landet kommenderats in för den obligatoriska, 24 månader långa, militärtjänstgöringen? Jag känner inte alls igen mig. Är det läggdags? Blir det inte bättre än så här? Så extremt jättetråkigt! Jag väljer det hebreiska ord som lämpligt nog kan tolkas både som hej, fred och adjö; Shalom Israel! Bättre lycka nästa år!

Vitryssland
Första tanken; Är det samma scenograf som till det ryska bidraget? Andra tanken; Hur otäck får man se ut i Eurovision? Äter han både små barn och fullvuxna bögar till frukost och heter hans pappa Lukasjenko? Låten är ganska bra och han verkar kunna sjunga på engelska, något som inte tillhör vanligheterna i diktaturlandet. Jag struntar i att låten, från ett annat land och med en annan artist, skulle ha kunnat duga. Jag blir bara mörkrädd!

Serbien
Hade du liksom jag hoppats på en pampig balkansång? Det kan vi fetglömma i år. Här kommer Amy Winehouse okända, och betydligt sämre, halvsyster och gapar fram någonting som verkligen inte förtjänar en finalplats.

Irland
Tonårsbrudar runt om Västeuropa får nu tillfälle att fukta ihop. Det här kommer att ligga på reklamradiokanalernas repeatlista under de närmaste månaderna. Det låter nämligen exakt som alla andra låtar som ligger på samma listor. Det är så tråkigt! Är det nu vi i Sverige ska komma ikapp Irlands Eurovision-rekord? Kanske!

F.Y.R. Makedonien
Samma stylist som Lorene? Hur som helst, jag vet inte vad det är med mig och språken på Balkan, jag faller som en fura varje gång! Här är det känsloutspel modell gigantiskt. Hon tar i ända ifrån tårna i refrängen och jag imponeras. Tycker detta är bra.

Litauen
Första strofen tänker jag att det här är en tjej. Sedan inser jag inte bara att det är en kille utan också att videon är inspelad i Stockholm. Innan 30 sekunder har gått har sångaren lyckats flörta med en tjej som troligen innehar världens äldsta yrke. Kanske är hon av samma nationalitet som han själv? Videon är så otroligt felplacerad och tar helt och hållet död på låten. Kanske blir det annorlunda på scenen i Globen för om jag bara lyssnar och inte tittar så är det egentligen inget fel alls på Litauens bidrag. Har absolut inte med toppstriden att göra och videoprovokationen gör att jag fumlar efter magsårstabletterna!

Australien
Så otroligt välproducerat och proffsigt! Dami Im sjunger dessutom fantastiskt i denna suggestiva Eurovision-rysare. Det här kommer att gå långt, mycket långt! Australien har fattat hur en schlagerslipsten ska dras och hur ett hållbart melodiskrivande bör gå till!

Slovenien
Banjospel i introt? Jo, jag tackar! Jag går ofta igång på slovenska bidrag och lika ofta får jag se mig totalblåst eftersom landets bidrag sällan har med annat än bottenplaceringar att göra. Skit samma; Jag gillar detta, som liksom Nederländerna, har en smula country-stuk över sig. ManuElla har dessutom kul på scenen, något som vi inte tycks bli bortskämda med i årets tävling. Jag gillar, dansar och trallar med!

Rumänien
Här kommer en östeuropeisk, tidstypisk, nationalistyra med textrader om ”the darkest night”. Blir, som jag brukar bli av rumänernas tilltag, provocerad till hjärtflimrets gräns. Tänk om landets styrande kunde ta hand om sina egna medborgare än att spendera de Lei, från Euro inväxlade bidrag från Bryssel, på att skicka dynga till Eurovision. Vill inte höra mer; Aldrig mer!

Bulgarien
Till skillnad från sina grannar i norr så skickar Bulgarien, som så många gånger förr, en modern och dansvänlig dänga. Engelskkunskaperna i forna öst börjar ta sig jämfört med tidigare. Finalplats väntar nog och där väl en placering någonstans i mitten!

Danmark
Danmark skickar pojkbandet som blivit några år för gamla. Jag kollade den danska uttagningen som så många gånger förr och jag kan konstatera att det är en skam att Danmark aldrig röstar fram underbara Simone till segern. Hon har gjort ett par tappra försök men når inte ända fram. Skandal. I stället får vi nu lyssna på denna töntigt tralliga ”irländska” tramspop framförda av tre män som tror sig vara Guds gåva till mänskligheten. Å de tror sig vara ”Soldiers of love”? Tillåt mig asgarva!

Ukraina
Årets mest politiserade bidrag om hemskheter som skett innanför de egna gränserna. Låten kommer att låta tala om sig under lång tid men som Eurovision-bidrag har den inte mycket att hämta. Jamal gör vad hon kan och ämnet är viktigt. Tyvärr tar jag ännu en kisspaus!

Norge
Från den norska uttagningen är inspelningen hämtad. Agnete börjar uppflugen på en pelare och första frasen kan komma att bli känd som årets mesta falsksång. Tempot växlar från raskt i versen till långsam marsch i refrängen. I det här läget brukar jag säga; Jahn Teigen! Kom tillbaka! Allt är förlåtet. För det här begriper jag mig inte alls på!

Georgien
Videon bjuder på ett skelett och en gitarr i gips/modellera i början, visar sig utspela i ett imaginärt laboratorium och framförs av Professor Baltazars undergång! Hahaha, vad roligt Georgien! Eller också inte! Skramligt, töntigt och sååå inte Georgien!

Albanien
Nu vet jag att det finns de i min bekantskapskrets som, igen och på allvar, vill ifrågasätta min psykiska status. Albanien skickar ännu en gång någonting helt annorlunda men ändå så Albanien! Ingen kan förstå vad sångerskan försöker få fram för hennes engelska är mindre bra, för att uttrycka sig milt. Men herregud, folket som varit instängda i generationer bakom en vidrig kommunistisk järnridå måste ändå få tid på sig för att begripligt kunna kommunicera med andra. Jag tycker Eneda gör låten bra och det kanske bor en liten alban någonstans i mitt hjärta…

Belgien
Belgien börjar bli hälsosamt uppkäftiga i Eurovision-sammanhang och i år är inget undantag. Modern, uppkäftig och rytmisk danspop. Precis som ifjol kommer det att bära iväg långt. Bra avslutning på den andra semin!

Redan klara till Finalen, 14 maj

Frankrike
Multikulti och riktigt svängande. Det här blir ett piggt tillskott när vi når finaldagen. Kanonproduktion, Amir sjunger blandat på engelska och franska och dansgolvet får besök igen. Mycket bra!

Tyskland
Är detta årets sistaplacering? Hur ser människan ut och hur trist kan både en låt och ett framförande bli på en och samma gång? En hybrid av Lena, som deltagit två gånger för Tyskland, och isländska Björk (Nej, det var taskigt mot Björk!). Oj, vad trist detta är!

Italien
Här är ännu en låt jag inte vill se men gärna höra! Italienska är häftigt att lyssna på och Francesca sjunger mycket bra i en pampig ballad. Däremot har hon en så trist approach att ingen hör den fina låten. Dessutom borde hon få ett rejält mål mat!

Spanien
Ännu en video inspelad i Stockholm. Men vaf..? Det här är så långt från Spanien som det går att komma och som Spanienfantast tar jag därför min hand ifrån detta stycke. Vad hände med det egna vackra språket och vad hände med någon slags anknytning till tapas och cava? Så utomordentligt jätteastråkigt! Sluta skrik yay, yay, yay till mig! Nu!

Sverige
Videon gör inte alls Frans rättvisa. Den pojkaktiga charmen från liveframträdandet är som bortblåst. Dock kvarstår att detta är en låt som inte riktigt har sitt motstycke bland övriga deltagare och att den därför borde ha en rejäl chans att nå riktigt, riktigt högt upp. Som jävig svensk är det svårt att gissa men låt oss enas om att vare sig Frans vinner eller inte så slipper vi Christer Björkman till nästa år! Deal?

Storbritannien
Det påstås att man hade någon slags uttagning i England i år där folket fick välja mellan flera olika alternativ!?! Fan tro’t! Hur lät då de andra bidragen? Visserligen en ganska typiskt skramlig brit-pop och gossarnas sångröster är det inget fel på men med bara en möjlig genomlyssning i samband med finalen så tror jag att det blir en kamp med Tyskland om bottenplaceringarna.

Ska jag våga mig på en egen topplista? Självklart!

Sju låtar anser jag borde ha med slutstriden att göra och utan att rangordna dem så är länderna; Nederländerna, Ryssland, Lettland, Polen, Frankrike, Australien och Sverige.

Snart är det dags och då får vi veta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar