14 april 2016

Maten sämre och kunderna blåsta med kedjornas egna varor!

I dagens P4 Extra intervjuade Lotta Bromé varumärkesanalytiker Carin Fredlund kring det faktum att våra livsmedelskedjor kränger alltmer av ”egna” märkesvaror än av varor från traditionella livsmedelsproducenter.

Vi som t ex vet att ICA:s vispgrädde transporteras till Sverige från Österrike kan bara konstatera att denna utveckling lämnar en hel del att önska!

Visserligen har Findus helt nyligen meddelat att de har för avsikt att rata svenska ärtodlande bönder till förmån för tyska sådana så frågan är kanske inte helt enkel att resonera kring.

Vad som däremot är lätt att konstatera är att det i många fall av butikskedjornas egna varor handlar om sämre kvalitet till ett lägre pris. Detta trots att många av dessa varor tillverkas av fabriker som även saluför liknande produkter under eget namn. T ex visade ett Listeria-utbrott härom året att ICA:s varmkorvar kommer från Atrias fabrik i Sköllersta som även producerar liknande varmkorvar under namn som ”Sibylla” och ”Lithells”.

Jag vet av egen, hulkande, erfarenhet att smörgåspålägg av butikskedjornas egna varor många gånger är ohälsosamt mycket fetare än producenternas egna dito. 

Dessutom är det lättare för de stora kedjorna att slinka förbi kritiskt granskade ögon med sådan skit som palmolja bara för att varan har ett lägre pris och därmed lockar kunder som vänder på slantarna!

Bredden på tillgängliga produkter minskar också när butikskedjorna väljer att prioritera egna varor som de vet säljer med stor omsättning. Detta konstaterar också Carin Fredlund i intervjun när hon säger: ”Det är framförallt de små varumärkena som försvinner och på sikt är det risk att konsumenten förlorar när konkurrensen minskar.” Så sant, så sant!

Hädanefter tänker jag försöka att vara än mer kritisk när veckohandlandet ska gå av stapeln. Var är varan producerad, vad innehåller den, är priset skäligt för den kvalitet jag får och tjänar Sverige och landets bönder på att jag väljer som jag gör? Viktiga frågor att ställa för varje medveten kund!

De österrikiska mjölkbönderna må förlåta men någon vispgrädde i ICA:s namn blir det aldrig någonsin mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar