8 januari 2016

Telemarketing borde förbjudas!

Expressens debattsida ställer i dag Stig Larsson, författare, frågan: Bör vi i Sverige tillåta telefonförsäljning?

I en skräckskildring berättar han om hur han efter ett enda telefonsamtal påstods ha blivit kund hos två lotterier och en bokklubb och att han sedan fick kämpa för att komma ur bondfångarnas klor.

Svaret på hans fråga borde rimligtvis inte kunna bli annat än ett rungande: NEJ!

Att jag som potentiell kund kontaktar ett företag telefonledes är en sak. Att bli uppringd av någon, vars skrupelfrie arbetsgivare sedan kränger våra personuppgifter vidare, är något helt annat och vidrigt!

Oavsett om den som ringer upp kanske just fått sitt första av arbeten under ett långt yrkesliv och kanske skulle ha varit arbetslös om han/hon inte fått blåsa folk via telefon så är det inte okej att försäljningsformen tillåts existera!

Dessutom undrar jag vilken cynisk människobild de uppringande, oftast mycket unga personer, får efter att ha ägnat starten av sitt vuxenliv åt att försöka lura på medmänniskor sådant dessa aldrig tidigare ens funderat över att införskaffa?

Sedan är det förstås tragiskt att inte ens en känd författare kan komma på tanken att säga: ”Nej tack, jag köper aldrig någonting via telefon” men samtidigt ett tydligt tecken på att telemarketingföretagens existensberättigande sedan länge borde ha upphört!

2 kommentarer:

 1. Här i Belgien hade jag samma problem med otrevliga telefonförsäljare som ringde i tid och otid ifrån allt från möbelaffärer till klädes- eller matbutiker.
  När jag beklagade mig för en belgisk väninna, tipsade hon mig om en hemsida som heter "Ne m'appelez plus", alltså "Ring mig inte mer".
  Jag fyllde i uppgifterna på hemsidan - både för fast telefoni och mobil.
  Efter en vecka hade telefontrakasserierna minskat markant, och till de som fortsatte ringa svarade jag kallt: "Jag är registrerad på "Ne m'appelez plus", och ringer du hit en enda gång till så ska jag dra dig och ditt företag inför rätta. I Belgien kan man nämligen göra det.
  I dag, flera år senare, ringer inte en enda försäljare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige har vi motsvarande "förhindra telefonsäljare". Det kallas för NIX men det förekommer ändå att telesäljare ringer. Oerhört tröttsamt!

   Radera