30 januari 2016

Afrika väljer en fortsatt mörk väg!

När något afrikanskt land emellanåt lyckas nå demokratiska och välfärdsutvecklande framgångar så väcks en smula hopp, ett hopp som inte sällan släcks ganska så snart!

I Afrikanska Unionen (AU) ingår alla afrikanska stater utom Marocko. Unionen har som vision att skapa något som liknar EU. På agendan står bl a en monetär union. Till skillnad från sin föregångare OAU har AU frångått viljan att inte blanda sig i Afrikas nationers inre angelägenheter. Ett exempel på detta är att unionen har fredsbevarande, om än inte särskilt framgångsrika, styrkor i Darfur och Somalia.

Men hur leds Afrikanska Unionen?

Efter att Zimbabwes diktator Robert Mugabe avgått som ordförande närde i alla fall jag en förhoppning om att någon mer demokratisk företrädare skulle leda kontinentens utveckling.

Så blir det nu inte!

Tchads president, Idriss Déby Itno, har greppat ordförandeklubban och efterlyser i sitt installationstal bl a ”tvingande lösningar” för Afrikas problem. Déby har styrt sitt land med järnhand i 16 år, har varit gift ett antal gånger, har ett dussintal barn och är politiskt en extremt auktoritär despot!

Afrika och dess befolkning hade varit mer än värda någon mycket bättre, mer demokratisk, för att leda kontinenten in i framtiden, som skulle kunna vara ljusare än vad som nu troligen blir fallet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar